| 2019. február. 26. | 1 perc olvasás

Így védheti meg a gyümölcsfáit!

Bizonyos fafajtáknál érdemes mielőbb elkezdeni a metszést, mivel a tartós jó idő hatására már megduzzadtak a rügyek. Ez az időszak a fertőzések elleni védekezésben is fontos, ugyanis lemosó permetezéssel könnyen megelőzhetjük a későbbi károkat.

Horváth Gábor tangazdaság vezető már javában metszi a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Iskola kertjében az almafákat. - A kedvező időjárásnak köszönhetően a fák téli nyugalmi időszaka lassan véget ér, ezt jelzik a megduzzadt rügyek is. Így a metszésre már csak pár hete maradt a kertészkedőknek – emelte ki a tangazdaság vezetője.  

A szakember kiemelte: minden fa más a metszésmódja – és vannak fajták, amelyek egészen speciális technikákat igényelnek –, alapvetően azonban a cél, hogy ritkítsuk meg a növény lombkoronáját. Így, amikor érik rajta a gyümölcs, több napfény érheti a termést. - Fontos, hogy vágjuk le az elszárad ágakat, de a tavalyi gyümölcsmaradványokat se hagyjuk fent, mert fertőzéseket okozhatnak idén a növénynek – hívta fel a figyelmet.  

Jelenleg az almafaféléket ajánlott megmetszeni, a csonthéjasoknál ráérünk a virágzásuk előtt elkezdeni a műveletet – ez utóbbiaknál különösen kell ügyelni arra, hogy a friss sebeken keresztül bizonyos betegségek nagyon könnyen megfertőzhetik a fát. Ehhez kapcsolódik a másik munka is, amelyet a kertészkedőknek mindenképpen el kell végezniük, még mielőtt a növények erőre kapnak.

- Már elkezdhetjük a lemosó permetezést, réz, illetve kéntartalmú, vagy olajos szerekkel – emelte ki a szakértő. - Így már most védekezhetünk egyaránt a jelenleg, és nyáron megjelenő kórokozók ellen is – fejtette ki.

Horváth Gábor azt javasolja, hogy mielőtt bármibe belefogunk a gyümölcsfákkal kapcsolatban, olvassunk a témában, vagy tegyük fel kérdéseinket egy szakembernek.

Legnépszerűbb cikkek