| 2018. december. 28. | 2 perc olvasás

Így vigyázzunk a kutyáinkra Szilveszterkor!

Ismét nyakunkon a Szilveszter. Ami sok embernek jó szórakozásnak tűnhet, az állatoknak egyenlő a rettegéssel. Ebben az időszakban tűnik el a legtöbb kedvenc Sopron környékén, és nagyon sokan elő se kerülnek. Mit tehetünk meg annak érdekében, hogy ez minél kevesebb állattal történhessen meg? Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke segít nekünk ebben!

1. Az első dolgunk az legyen, hogy ellenőrizzük le a petvetdata internetes adatbázisa segítségével  a kutyánkban lévi chip regisztrációját!

2. Az esti sétát hozzuk előbbre, és ne engedjük el pórázról kedvencünket! Nem csak éjfélkor szoktak petárdázni, így bármikor elfuthat a megrémült kutya. Sokszor előfordul, hogy kibújnak nyakörvből, vagy hámból azok a kutyák, akik jobban félnek. Vagy adjunk rá kettő nyakörvet, abból az egyik legyen fojtó, vagy használjunk hámot és nyakörvet együtt. A nyakörvre a chip ellenére is tegyünk egy bilétát (akár egy műanyag kulcstartó is lehet) a telefonszámunkkal. Így aki megtalálja a kutyánkat, azonnal tud minket értesíteni. 

3. A kertben tartott kutyákat se hagyjuk kint erre az éjszakára. Vigyük be őket a házba, garázsba, pincébe. Mindenképpen olyan helyre, ahol se magukban, se a környezetükben nem tudnak kárt tenni, és legfőképpen nem tudnak megszökni. Az 1998. évi XXVIII. törvény 5. § (1) kimondja: az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szökésének megakadályozásáról. Ez azért fontos, mert a tapasztalatok szerint sokszor dobnak be a kertekbe is pirotechnikai eszközöket.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

4. Amikor a kutyánk bent van velünk és látjuk, hogy fél, ne babusgassuk vagy vigasztalgassuk. Ezzel csak megerősítjük benne a félelmet, olyan mintha megdicsérnénk. Adjunk neki lehetőséget arra, hogy elbújhasson. Ha annyira retteg, hogy akár tör-zúz a lakásban, vagy képes magában kárt tenni, inkább ne kínozzuk - az állatpatikában lehet kapni erre a célra nyugtatót. A kutyáknak azonban emberi nyugtatót adni tilos!

5. A kevésbé félős kutyáknál be szokott még válni, ha felhangosítjuk a zenét az otthonunkban. A benti zaj elnyomja a kinti durrogtatás zaját. 

6. Ha megtörtént a baj és eltűnt a kutyánk, képpel és leírással rakjuk fel a facebookra minél előbb, illetve szóljunk a gyepmesternek, az állatorvosnak. Bevált módszer még a környéken történő plakátolás is!

7. Bárki, aki kóbor, rémült állatot lát, ne menjen el mellette. Lehet, hogy mi vagyunk azok, aki utoljára látjuk. Adjunk neki egy biztonságos menedéket erre az éjszakára. 

A gyepmester Sopronban december 31-én napközben lesz elérhető. Az esti, éjjeli órákban a Sopron környéki gazdik baj esetén értesíthetik a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesületet is, ugyanis ők is rendelkeznek chip olvasóval, és korlátozott számban kutyákat is elhelyeznek. Az egyesületnek a Facebook-on lehet üzenni, azt ugyanis Szilveszterkor többen is fogják figyelni!

Legnépszerűbb cikkek