| 2019. július. 6. | 1 perc olvasás

II. Soproni Kórusünnep

Második alkalommal hagyták el a koncerttermeket, hogy benépesítsék Sopron belvárosát a helyi és környékbeli énekkarok. A II. Soproni Kórusünnep egyebek mellett egyházzenei koncerttel, zenei vásárral és játszóházzal bővült, valamint a programjába illesztett egy karvezető kurzust is.

A rendezvény a tavalyi évhez képest jelentősen átalakult: a kórusok még közelebb jöttek a közönséghez. 2018-ban kis udvarokban fogadták az érdeklődőket, most kiléptek a kapualjakból és tereken utcákon énekeltek.

- A kórusünnep arra törekszik, hogy a város és környéke kórusai és a közönség megismerje egymást, illetve, hogy közös éneklés élményhez juttassa a járókelőket a hangversenytermektől jelentősen eltérő helyszíneken, különleges körülmények között - tudtuk meg Bognár László szervezőtől.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Sopron mindig is a térség és a régió kulturális fővárosa volt, gazdag kulturális örökséggel, amiben mindig hangsúlyos szerep jutott a komolyzenének – kezdte köszöntőjét Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. - Itt bontogatta szárnyait Liszt Ferenc, de Haydn-t is említhetnénk, aki az Esterházyak udvari muzsikusaként több ízben megfordult a városban. Az utóbbi időben is számos művész vallotta magát soproninak, így Szokolay Sándor is. Most a szervezők jóvoltából a kórusok ünnepe zajlik, aminek célja, hogy közelebb vigye a kóruséneklés hagyományait az emberekhez, a belváros gyönyörű környezetében – tette hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

Kórusok: Kórus Spontánusz, Fidelissima Vegyeskar Sopron, Sonitus Scarbantiae Női Kar, Csornai Bárdos Kórus, Kirchenchor Oberpullendorf, Kalimba Gospel Gyermekkórus, Völcseji Népdalkör, Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Haydn Vegyeskar Kapuvár, Fertőszentmiklósi Férfi Dalkör, Liszt Ferenc Férfikar Doborján, Bánfalvi Kórus, Morgenröte Énekkar Ágfalva.

A Soproni Kórusünnep a Soproni Ünnepi Hetek programsorozat keretében valósult meg, a Pro Kultúra Sopron Nkft. együttműködésével, az önkormányzat és a Bencés Templom támogatásával.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek