| 2018. március. 3. | 1 perc olvasás

III. Gradistyei Gála Sopronban

A Győr–Moson–Sopron Megyei és a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat immár harmadszor szervezte meg a gradistyei gálát március 3-án, szombaton a Liszt-központban.

A teltházas gálán a kópházi, az undi, a horvátkimlei, a soproni, a nardai együttesek léptek fel, de a horvátországi Markusevec-ből is érkeztek vendégek.

Az eseményen jelen volt  Mladen Andrlic, Horvátország magyarországi nagykövete is. A diplomata  portálunknak elmondta: ez az első alkalom hogy Horvátország új nagyköveteként Sopronba látogatott. A nagykövetség értékeli, hogy Magyarországon a horvátok, a magyarok és a németek már több, mint 500 éve békében élnek együtt és őrzik a hagyományaikat. Ezeket a hagyományokat - a népviseletet, a művészetüket, a kultúrájukat - be tudják mutatni a nagyközönségnek is ezen a gálán.

Mladen Andrlic hozzátette: a gradistyei horvátok Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon élnek. Horvátországgal együtt ez négy nemzet együttműködését jelenti, ami óriási lehetőségeket rejt magában.

A szervezők részéről Koloszár Istvántól, a Győr- Moson Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk: a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezése nyomán, immár harmadik akalommal szervezték meg a kulturális találkozót. Az undi néptánccsoport vezetője hozzátette azt is, hogy bár közel vannak Sopronhoz, mégis kevés alkalommal jönnek fellépni  a városba. Ezért is fontos a gála, mert találkozási lehetőséget biztosít a tánccsoportoknak.

A műsorban gradistyei folklór szerepelt, de az anyaországból származó énekeket és táncokat is bemutattak.

A gálán jelen volt Firtl Mátyás Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Barcza Attila városi tanácsnok és Tóth Éva önkormányzati képviselő is.

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek