| 2022. március. 3. | 1 perc olvasás

Illegális szoftverek és hamis diagnosztika az autószerelő műhelyben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai illegális szoftvereket tartalmazó laptopot és hamis diagnosztikai eszközt foglaltak le egy autószervizben Győr-Moson-Sopron megyében. A feltárt jogsértések a becslés alapján hárommillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A pénzügyőrök rendszeresen ellenőrzik, hogy az autószervizek és autóalkatrész-forgalmazók jogtiszta szoftvereket használnak-e a munkájukhoz. Legutóbb egy Győr-Moson-Sopron megyei, autóalkatrészek forgalmazásával is foglalkozó autószerelő műhelynél vizsgálódtak. A tulajdonos az ellenőrzés megkezdésekor letagadta, hogy bármilyen illegális szoftvert használnának. A műhely átvizsgálásakor azonban egy íróasztal fiókjaiban egy laptopot, cd-ket és egy autódiagnosztikai eszközt találtak.

Az ellenőrzést a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársa is segítette. A laptopot és a cd-ket átvizsgálták, azokon összesen hét olyan szoftvert találtak, melyek után nem fizették meg a jogdíjat.

A pénzügyőrök az illegális autódiagnosztikai szoftvereket tartalmazó laptopot és négy cd-lemezt, továbbá a hamis autódiagnosztikai eszközt lefoglalták. Az autószerviz a szoftverek jogosulatlan használatával és a hamis eszközzel - becslés alapján - hárommillió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A NAV szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indított büntetőeljárást.

Forrás: NAV

A hamisított autóalkatrészek és autódiagnosztikai eszközök kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek, ezért a jövőben is várhatók hasonló ellenőrzések.

Az autódiagnosztikai eszközöket a gépjárművekhez csatlakoztatva olvasni és törölni lehet a hibakódokat, adatokat lehet felvinni a rendszerbe, vezérlőket lehet aktiválni, kimenetteszteket lehet megjeleníteni, valamint programozásokat lehet rajtuk keresztül elvégezni. Bevizsgálás nélkül ezek a készülékek megbízhatatlanok lehetnek, pontatlan, félrevezető adatokat szolgáltathatnak, ami veszélybe sodorhatja az autó utasait, és más autósokat is.

Címkék: NAV hamis

Legnépszerűbb cikkek