| 2021. október. 8. | 1 perc olvasás

Ilyen béremelések jöhetnek jövőre

A magyar gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet, ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyre eddig nem lehetett gondolni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Bejelentette: 2022. január 1-jétől megemelik "az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális világban dolgozókét húsz százalékkal, és a kultúrában dolgozókét is" húsz százalékkal.

 A kormányfő közölte: egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie.
 Azért is küzdenek, hogy a 13. havi nyugdíj egészét visszaadhassák - mondta. Ennek a feltételei most még nincsenek meg, de ha a következő hónapokban mindenki jól teszi a dolgát az országban, akkor lehetővé válik - fogalmazott.
A kormányfő rámutatott arra, hogy számos európai országban alakult ki rezsiválság, miután a brüsszeli bürokraták szerint úgy érhető el az átállás a megújuló energiákra, ha emelkednek az árak.
Szándékosan emelik az árakat - hangsúlyozta Orbán Viktor hozzátéve: a kérdés a politikai táborok között is egy harc, a baloldal most is piaci árakat szorgalmaz Magyarországon.
Ha elfogadjuk a piaci energiaárakat, amelyet a baloldal szorgalmazott, egy átlagos család évente 370 ezer forinttal fizetne most többet - világított rá.
Arra is rámutatott, hogy hitelből nem lehet bért emelni, ezért a gazdaságpolitika fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelések szinkronban legyenek. Kiemelte, hogy a pedagógusok, a 2013-as nagy arányú béremelésük után, jövőre újabb tíz százalékos fizetésemelést kaphatnak, amit 2023-ban egy nagyobb arányú emelkedés követhet.

A kormányfő a koronavírussal kapcsolatban is beszélt. "A Covid-19 még fiatal vírus, így senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is.
Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs" - fejtette ki.
Hozzátette: az őszi időjárás miatt is gyorsabban terjed most a kórokozó.

Legnépszerűbb cikkek