| 2017. szeptember. 10. | 2 perc olvasás

Ilyen volt a Bánfalvi Hagyományőrző Búcsú (galéria)

Az idei esztendőben is szeptember második hétvégéjén került megrendezésre a kétnapos Bánfalvi Búcsú, amelynek a főszervezője a Bánfalváért Baráti Kör volt.

A rendezvénysorozatot szombaton ünnepi szentmise nyitotta az Árpádkori Mária-Magdolna templomban, majd a Hajnal téren a sátornyitó ünnepség következett, ahol a zászlók bevonulását követően ünnepi köszöntő majd kulturális műsorok folytatták a programot. Az este a Faterock együttes népszerű dallamaival zárult. 

Vasárnap reggel búcsúba invitálós veterán autós, traktoros körjárattal indult a nap, majd az óvodások léptek fel a rendezvénysátor színpadán színes és tartalmas műsorral.  

Ezt követően az Evangélikus templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, ahol Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, amely az iskola és a templom felszentelésének 130-ik jubileumi évfordulójának alkalmából koszorúzás és megemlékezés is követett. ( Bővebben ITT! )

Délben kezdődött a Hajnal téren a bográcsos főzőverseny, ahol a számtalan remek étel mellett a nagyszerű hangulat volt a főszereplő.  

A Brennbergi úton a hagyományőrző felvonulás idén is számtalan résztvevőt vonzott, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki mosolyogva és integetve sétált és akiket a helyi lakosok frissítőkkel és harapnivalókkal kínáltak az út során. 

A felvonulást követően került sor az Evangélikus emléktábla megkoszorúzására, ahol az első koszorút Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, önkormányzati képviselő, Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom részönkormányzatának elnöke és Mágel Ágost önkormányzati képviselő helyezte el. 

A megemlékezés után a rendezvénysátorban tartott programok illetve a környékén elhelyezkedő vásár és ételkóstolási lehetőség vette át a főszerepet.

A színpadon a Juventus fúvoszenekar szórakoztatta az egybegyűlteket, majd Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere mondott ünnepi köszöntőt.

Dr. Fodor Tamás polgármester beszédében kiemelte a bánfalvi közösség hagyományőrzésének fontosságát illetve ennek az évről-évre megrendezendő eseménynek a közösségépítő és összetartó erejét, amely mindezek mellett igazán sokszínű és tartalmas programokat is kínál. 

Két bejelentés is elhangzott Dr. Fodor Tamás beszédében, ami minden bizonnyal nem csak a Bánfalván élők számára szolgáltak remek hírekkel, hanem az egész város számára és bátran mondhatjuk, hogy egész Magyarország számára fontos információk, hiszen történelmi értékmegóvással kapcsolatosak. 

Az első ilyen bejelentés a bánfalvi hegyi templom hosszú lépcsőjének felújítására vonatkozott, amelynek munkálatai már folyamatban is vannak és aminek megóvása és felújítása minden bizonnyal nem csak a helyieknek okoz örömet, hanem az ország minden tájáról idelátogató embereknek is.

A másik bejelentés pedig a Hősi temetőre vonatkozott, amely teljes felújításon esik keresztül a közeljövőben, amely azért is fontos hogy azokra akik hazánk hősei egy méltó és szép sírkertet teremtsünk, ahol emlékezhetünk és tiszteleghetünk emlékük előtt. 

Az ünnepi beszédet illetve a jelentős beruházások bejelentését követően a főzőverseny eredményhirdetésére került sor, amit kulturális egyesületek bemutatói követtek, ahol az idei meghívott vendégek a kópházi horvát tamburások voltak. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek