| 2017. szeptember. 3. | 1 perc olvasás

Ilyen volt a VIII. Görbehalmi Bányásznap (galéria)

Nyolcadik éve kerül megrendezésre Szigethi Sándornak, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület alelnökének főszervezésében a bányásznapi ünnepség, ami tartalmas programokkal várta a résztvevőket.

A hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezett ünnepség idén  szeptember másodikán került megrendezésre Szigethi Sándor magángyűjteményét bemutató múzeumának udvarán illetve annak környékén, melyen az évről-évre visszatérő vendégek mellett idén sok új érdeklődő is részt vett. Az ünnepséget a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére rendezik minden esztendőben, fókuszba helyezve a brennbegbányai múltat, ahol több mint kétszáz éven keresztül termelték ki a minőségi szenet, ezzel meghatározva az akkori időkben Görbehalom és Brennbergbánya mindennapi munkáját és életét. 

A bányásznapi ünnepségen részt vett Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Táp Lászlóné önkormányzati képviselő,  Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom részönkormányzatának elnöke ésMágel Ágost önkormányzati képviselő is, valamint több közéleti személyiség, akik mind visszatérő vendégei az évente megrendezésre kerülő rendezvénynek. 

Az ünnepségen a Hegykői Tűzoltózenekar előadása üdvözölte a résztvevőket, majd köszöntőt mondott a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke dr. Erdélyi Lajos, aki örömét fejezte ki, hogy immár nyolcadik alkalommal köszönthetik a vendégeket és érdeklődőket, amely rendezvény a településrészen élők számára is egy kiemelt eseménnyé vált az évek során.  

A köszöntőt követően a Görbehalmi Színjátszó Kör gyermektársulata lepte meg a közönséget egy színvonalas előadással, melyben Brennbergbánya bányászatának történelmi életképeit adták elő egy szabadtéri játékkal és hatalmas sikerrel. 

Dr. Szemán Attila, a Soproni Központi Bányászati Múzeum munkatársa a "Jó szerencsét!" bányászköszönés történetét elevenítette fel az alkalmi előadóhelyen, amit az egykori Borbála Kórusnak hívott hölgykoszorú előadása, majd a soproni Lőveri Nyugdíjas Klub részéről Béres Zoltánné (ének) és Sélley Attila (vers) fellépése követett. 

A bányásznapi ünnepi műsort az ilyenkor szintén hagyományossá vált mini utcafesztivál követte, ahol minden bizonnyal senki nem maradt sem étlen, sem szomjan, hiszen a szervezők gondoskodtak bőséges vendéglátásról is, a jó hangulat mellett.  

Az utcán emelt színpadon a Soproni Testvériség Néptáncegyüttes fellépése szórakoztatta a közönséget, akiket az est zárásaként a Feki duó követett, amolyan utcabál jelleggel. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: Görbehalom

Legnépszerűbb cikkek