A gyógynövényekből készített teák közismertek jótékony hatásukról, ám nem csupán ezek az illatos italok erősíthetik a szervezetünket az őszi, téli időszakban. A szakember elsőként az otthonunkban megtalálható fűszerek jótékony hatásaira hívta fel a figyelmet. A megfázásos időszakban hatásos lehet a zsálya, az izsóp, a rozmaring, a kakukkfű, a fahéj, a gyömbér fogyasztása, amelyekből lehet teát is készíteni, vagy a levesekbe tenni. Nagyon egészséges a fermentált zöldségek fogyasztása.
Az immunrendszer nagy része a bélben keletkezik. A bélflórát kell rendbe rakni ahhoz, hogy az immunrendszerünk rendesen tudjon működni. Ezekhez nagy támogatást jelentenek a fermentált ételek, ami a mai ember étrendjéből kikopott. A hordós fehér káposztát mindenki ismeri – nagyanyáink elrakták a zöldségeket, gyümölcsöket, de nem tartósítószerrel amivel megöljük az anyagot, hanem sóval. A fermentálás során olyan olyan baktériumtörzsek jelennek meg a zöldségekben, amelyek vékonybelünkkel azonosak – mondta el Hajdú Veronika, fitoterapeuta, a Veritee- Herba Kft. ügyvezetője.
A különböző gyümölcsecetek rendszeres fogyasztása is hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez.
- Az ecetek érdekesek, amit mi csinálunk az szintén természetes erjesztési folyamat, tehát itt sem nyúlunk bele kémiával, nincsen derítve, nincsen megállítva, hogy bizonyos foka legyen. Így egy tejsavas erjedés jön létre, ami szintén a bélflórát támogatja, és lúgosítja is a szervezetet, továbbá rendbe teszi a gyomorsavat – tette hozzá.
A betegségek megelőzéséért a különböző illóolajok használatával is sokat tehetünk.