Indokolatlan erőszakos akcióval súlyos anyagi károkat okoztak a Greenpeace aktivistái

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. sajtóközleményt tett közzé, miszerint komoly anyagi kárt és természetvédelmi veszélyeztetést okozott az a több mint 15 főből álló csoport, amely csütörtök délután osztrák területről, kenukkal hajózott be a Fertő Part beruházás építési területére. A Greenpeace nevű szervezet aktivistái erőszakkal lebontották a beruházó által korábban kihelyezett madárvédelmi funkciót szolgáló védőhálókat. Tettükért a felelősséget már kevésbé vállalták, hiszen a helyszínre kiérkező rendőrök felszólítása ellenére visszaeveztek Ausztria irányába. Az illetéktelen akció miatt a kivitelező és a fejlesztő cég is rendőrségi feljelentést tett, az illegális határátlépés miatt pedig az osztrák hatóságok határrendészeti eljárást indítottak az aktivisták ellen.

Csütörtök koradélután a Fertő tó osztrák oldaláról beevezve hat-hét kenuval több mint 15 személy jelent meg a Fertő Part beruházás munkaterületén. A Greenpeace aktivistái kenukkal beeveztek a kijelölt munkaterületre, ahol éppen bontási munkálatok zajlottak. Szándékosan figyelmen kívül hagyták a hajózási zárlatot jelző hivatalos nemzetközi jelzést, amely több helyen bójákkal együtt figyelmeztet az építési terület határára. 

A kenus csapat tagjai két helyszínen is erőszakkal elkezdték bontani a fejlesztő cég által kitett madárvédelmi funkciót szolgáló védőhálókat, amelyekre éppen azért van szükség, hogy a bontási munkálatok ne veszélyeztessék az állatok fészkelését. A fejlesztő cég már jóval korábban kihelyezett a munkaterületre összesen 150 darab fecskeműfészket, úgynevezett fecskehoteleket, hogy a tavasszal-nyáron visszaérkező madaraknak legyen biztonságos fészkelő- és költőhelye. Az aktivisták az egyik stégről teljes egészében lebontották a védőhálót, a másikon részben sikerült ezt megtenniük. Az általuk „fecskementésnek” minősített akcióval valójában súlyosan veszélybe sodorták a terület fecskeállományát. Az akcióval komoly anyagi kárt és természetvédelmi problémát okoztak. Az erőszakos hálóbontással párhuzamosan a Greenpeace-aktivisták közül többen kimásztak a bontás alatt álló stégre is, veszélyeztetve ezzel saját testi épségüket, és megszegve a munkaterületre lépés tilalmát.

Az illetéktelen belépésről és rongálásról a kivitelező cég értesítette a rendőrséget, a hatóság emberei a helyszínre érve igyekeztek igazoltatni az aktivistákat. Tettükért a felelősséget azonban már nem akarták vállalni, a rendőrségi felszólítás ellenére a többségük Ausztria felé evezett.

A csoport tagjai – mivel Ausztria felől érkeztek és arra is távoztak -, illegális határátlépést követtek el, ami miatt az osztrák hatóságok határrendészeti szabálysértési eljárást folytatnak az ügyükben.

Az eset után mind a beruházó cég, mind a kivitelező feljelentést tett a Soproni Rendőrkapitányságon, amely rongálás vétsége miatt büntetőeljárást indított a csoport tagjai ellen. 

Borítókép: illusztráció, forrás: Fertő Part Facebook oldala.

Legnépszerűbb cikkek