| 2022. szeptember. 4. | 2 perc olvasás

Indul az ingyenes Kékfrankos expressz a Soproni borvidéken

Hosszú évek után újjáéled Sopronban a Kékfrankos expressz, amelyre felülve egyetlen délután három borászat három nedűje is megkóstolható.

„A borkóstolás lényege az élmény"

– fogalmazta meg a most szeptemberben induló és Kékfrankos expressz nevet viselő pincejáró borkóstolós program lényegét Taschner Tamás, „Sopron idegenvezetője", a túrák házigazdája.

„Az élmény pedig azt jelenti, hogy a vendég kóstolás közben izgalmas helyi történeteket hall, megismeri a borvidéket, ugyanakkor ennek része természetesen magának a borásznak a személyisége is, és nem utolsó sorban bele tartozik a kapott gasztronómiai élmény" – magyarázta.

fotó: Soproni Borvidék Facebook oldala

A Kékfrankos expressz egyébként egy traktor vontatta utánfutó, amelyen egyszerre 20 személy tud kényelmesen elhelyezkedni.

16 alkalommal lehet részt venni a pincetúrákon, amelyek közül az első  szeptember 4-én indul, az utolsó pedig október 23-án lesz. A buszok a megadott napokon 16 órakor indulnak a Paprétről.

Minden bortúra során három pincészetet látogatnak meg, és minden helyszínen háromféle bort, valamint térségi gasztrotermékeket kóstolnak meg a vendégek.

fotó: Soproni Borvidék Facebook oldala

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ és regisztráció a visitsopron.com portálon.

Taschner Tamás elmondta, az ingyenesség oka, hogy nyertek egy pályázatot, és ebből finanszírozzák a szeptemberi és októberi borkóstolásokat. Azt is hozzátette, hogy a borászatok is pályáztak felújítási forrásokra, így „most remek, színvonalas helyek lettek".

Mivel Sopronban nincs egyetlen hagyományos pincesor, a borászatok pedig messze is vannak egymástól, a Kékfrankos expressz kényelmes módja a pincészetek felfedezésének. Ráadásul így nem kell senkinek autót vezetni,  sem időpontot egyeztetni a borászatokkal.

Kézen fogjuk a vendéget és a helyszínre visszük, az idegenvezetőnek köszönhetően pedig átfogó képet kapnak a borvidékről, pincészetekről, ezek múltjáról, történetéről

– tette hozzá a program házigazdája.

fotó: Soproni Borvidék Facebook oldala

A Soproni borvidéket „különc borvidéknek" is nevezik pont azért, mert a hajdani szőlősgazdák nem a szőlőhegyekbe építették a pincéket, hanem a városba, a házaikhoz. A 19. századtól pedig a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort. A legismertebb és legnagyobb területen termesztett soproni szőlőfajta a kékfrankos.

Borítókép; Töreki Tibor

Legnépszerűbb cikkek