| 2020. október. 21. | 1 perc olvasás

Influenza elleni védőoltás - a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén!

Bár influenza elleni védőoltás már régóta létezik, a koronavírus-járvány miatt talán még soha nem volt olyan nagy a jelentősége, mint idén. A napokban megérkeztek a soproni háziorvosi rendelőkbe is a vakcinák. Magyarország koronavírus elleni védekezését támogatva idéntől már nemcsak a krónikus betegek, hanem mindenki számára ingyenesen igénybe vehető az oltás.

A szakemberek szerint egyre több influenzaszerű megbetegedéssel vizsgálnak pácienseket. Dr. Kárpáti György elmondta, akik veszélyeztetett korban vannak, vagy egyéb más betegségekkel is küszködnek, azoknak mindenképpen érdemes beadatni a vakcinát.

„A jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos, hogy minél többen oltassák be magukat. Ez amiatt is lényeges, hiszen ha valaki elkapja a megbetegedést, átmenetileg egy immunrendszeri hullámvölgybe kerülhet a beteg, így nagyobb a veszély a koronavírussal szemben is – hangsúlyozta a háziorvos.


fotó: Fodor Regina

Megállapodás született arról is, hogy Magyarország koronavírus elleni védekezését támogatva az idei influenzajárványra allokált teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyag készletét a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adta át az egyik forgalmazó cég.

„Bárki számára hozzáférhető az oltás, időpont egyeztetés után érdemes érkezni a háziorvoshoz. Rengetegen telefonálnak és rengetegen igénylik – zárta gondolatait Dr. Kárpáti György.


fotó: Fodor Regina

Az esetek túlnyomó többsége január-február környékére tehető, amikor a tényleges influenzajárvány megjelenik. A vakcinák a háziorvosi és üzemorvosi rendelőkben már elérhetőek. A felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú, és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.

Legnépszerűbb cikkek