| 2020. január. 14. | 2 perc olvasás

Influenza elleni védőoltás: beadatni, vagy nem beadatni?

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján alig pár hét múlva várható az influenzajárvány tetőzése. A fertőzöttségi szint jelenleg még nagyon alacsony – a szakemberek szerint abban, hogy ez így maradjon, nagy szerepe van a lakosságnak. Ezért is ajánlják, hogy mindenki adassa be magának a vírus elleni oltóanyagot.

- A narancssárga vonal jelöli a 2019/20-as influenza szezont. Látjuk, hogy még az előző évekhez képest is alacsonyan van jelenleg a vírus aktivitása - a lakosság influenza fertőzöttségének mértékét mutatja dr. Berkesné dr. Ács Gabriella. A dokumentumon az is látható: a vírus általában az adott év 7-8. hetén tetőzik.

- Az influenza szezon zömében január végén, február elején tetőzik – világított rá a járási tisztifőorvos. - Nem várjuk, de feltételezhetően idén is be fog következni, hogy egyre többen jelentkeznek majd influenza-szerű megbetegedésekkel az orvosoknál – fűzte hozzá.

A szakértő kiemelte: a polgárok sokat tehetnek azért, hogy minimalizálják a vírus terjedésének mértékét. Az egyik leghatékonyabb védekezési mód az oltás beadatása – ez az esetek 70-80 százalékában gátat szab a megbetegedéseknek. Így a vakcinával a vírus olyan súlyos szövődményei is elkerülhetőek, mint a tüdőgyulladás. Mivel a védettség kialakulásának ideje körülbelül két hét, ezért még nem késő beadatni az oltást. A vakcina az előítéletekkel szemben veszélytelen.

A vakcinával a vírus olyan súlyos szövődményei is elkerülhetőek, mint a tüdőgyulladás
A vakcinával a vírus olyan súlyos szövődményei is elkerülhetőek, mint a tüdőgyulladás
Forrás: internet

- Az oltóanyag vírust nem, hanem annak a részecskéit tartalmazza. Tehát ilyen szempontból nem kell attól tartani, hogyha valaki megkapja az oltást, akkor utána megbetegedik – hangsúlyozta dr. Berkesné dr. Ács Gabriella. - Ezzel kapcsolatos szövődményről bejelentés hozzánk még nem érkezett – hívta fel a figyelmet.

Az influenza elleni oltást ingyenesen megkaphatják a 60 éven felüliek, a várandósok, valamint a tüdő- és szívbetegek is. A nekik szükséges vakcinák megtalálhatóak a háziorvosoknál. Akik nem tartoznak ebbe a csoportba, a gyógyszertárban kiválthatják az oltóanyagot, amelyet azután szintén a háziorvosukkal adathatnak be.  

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek