| 1 perc olvasás

Installációval hívták fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára!

Szeptember 15-én tartotta meg szív világnapi rendezvénysorozatának nyitóeseményét a Soproni Gyógyközpont. A kardiológiai betegellátásban dolgozó szakemberek a Rehabilitációs Intézet parkjában „élő szív” installációval hívták fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ezzel a kezdeményezéssel átölelték a szívbetegségnek valamennyi szakaszát és stációját.

 Az idei programsorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a mozgás fontosságára. Az egészségünk megőrzésének az alapja, hogy minél többet mozogjunk a hétköznapokban. Az a cél, hogy a lehető leghosszabb idei megőrizzük az önállóságunkat és a mozgásképességünket

– hangsúlyozta Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója.

fotó: Hidegh András 

A szív világnap üzenetéről, a kardiovaszkuláris betegségek gyakoriságáról és megelőzési lehetőségeiről dr. Horváth Szandra kardiológus főorvos számolt be a résztvevőknek.

fotó: Hidegh András 

A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához nagymértékben hozzájárul az egészségtelen életmód, a túlsúly, a dohányzás és alkoholfogyasztás, de vannak nem befolyásolható tényezői is, mint például az idősödő életkor.

Rendszeres testmozgással, a dohányzás mellőzésével, méréskelt alkoholfogyasztással, valamint a mediterrán típusú diéta betartásával megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását

– tudtuk meg dr. Horváth Szandrától, a Soproni Gyógyközpont főorvosától.

A Soproni Gyógyközpontban egy héten keresztül tartanak a szív világnapi rendezvénysorozat programjai. A kórház soproni általános és középiskolák részére mozgás kihívást hirdetett meg. Az oktatási intézményeket arra ösztönözték, hogy 30 perces, tetszőleges mozgásprogramot valósítsanak meg, majd a résztvevőkről szív alakzatú képet készítsenek és osszanak meg a gyógyközpont erre kialakított internetes felületén. A kórház csatlakozott a Soproni Önkormányzat által szervezett „Tekerj Sopron!” elnevezésű kerékpáros felvonuláshoz is, ahol saját biciklis csapattal népszerűsíti az aktív testmozgást.

Az idősebb korosztályra is gondolva, dr. Szalay Katalin osztályvezető főorvos „Ami jó az agynak, jó a szívnek is!” címmel tart előadást a soproni Alzheimer Café közösségének szeptember 19-én (kedden) 15 órai kezdettel a Vármegyeháza dísztermében. A klubtagokat szűrőprogrammal és tanácsadással várják a szervezők. 

Legnépszerűbb cikkek