| 2017. február. 8. | 2 perc olvasás

​Interneten is zsarolnak

Zsarolóvírus-fertőzés veszélyére figyelmeztet a rendőrség. Mindig gyanakodjunk, ha ismeretlen feladótól e-mailt kapunk, ne nyissuk meg ezeket a „küldeményeket”!

Életünk egyre jelentősebb részét internetezéssel töltjük, ügyet intézünk, vásárolunk, kapcsolatainkat ápoljuk a világhálón. Ezzel párhuzamosan megjelent, sőt egyre nagyobb szeletet hasít magának az internetes bűnözés. Minél több időt töltünk a neten, annál nagyobb valószínűséggel szembesülhetünk azzal, hogy valakik nem jó szándékkal közelítenek felénk.

– Általában e-mailben szokták megtámadni a számítógépet, a címzett ismeretlen feladótól kap egy idegen nyelven vagy hibás magyarsággal írt levelet, aminek a csatolmányában bújik meg a vírus – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A zsarolóvírus egy olyan kártékony szoftver, amely – ha megnyitjuk – zárolhatja számítógépünket és a rajta lévő gyakorlatilag összes fájlt, fotókat, videókat, egyéb dokumentumainkat. Ezek visszaállítása nagyon nehéz, ugyanis a vírus mindent megfertőzhet a gépen.

Azért nevezzük zsarolóvírusnak, mert a feladó pénzt követel az okozott károk helyreállításáért, vagyis azért, hogy a gépet újra használhassa a tulajdonosa. A „váltságdíj” összege rendszerint több tíz-, illetve akár százezer forint is lehet, ugyanakkor a helyreállítás nem történik meg.

Babelláné Lukács Katalintól azt is megtudtuk, hogy ha nem vagyunk óvatosak, nem ez az egyedüli módja annak, hogy illetéktelenek a pénzünkhöz jussanak. A vírus ugyanis – észrevétlenül rátelepedve a gépre – képes lehet személyes adataink, jelszavak, belépési adatok megszerzésére is. – Mindezek kivédéséhez legcélszerűbb, ha nem nyitunk meg semmilyen, számunkra ismeretlen személytől érkező, gyanús fájlokat tartalmazó e-mailt – teszi hozzá a főelőadó. – A fertőzések kapcsán a legfontosabb, hogy semmiképpen ne fizessük ki a követelt összeget, ne dőljünk be annak az üzenetnek sem, hogy valamelyik állami szervvel van dolgunk! A megelőzés érdekében végezzünk rendszeres mentést a gépünkön, a vírusvédelmünk pedig legyen naprakész. Telepítsünk biztonságos netezést lehetővé tévő szoftvert, ami eleve nem engedi megtelepedni a vírust. Megfelelő „tűzfal”-beállításokkal védhetjük informatikai rendszerünket, hiszen a tűzfal alkalmas arra, hogy figyelmeztetést adjon és blokkolja a problémás fájlokat. Ha azonban nem voltunk kellően körültekintőek és mégis bajt észlelünk, adataink mielőbbi megmentése érdekében forduljunk számítástechnikai szakemberhez!

 

nyitókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek