| 2020. július. 15. | 1 perc olvasás

Magyar-szlovák együttműködési program indult Fertődön

Magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program indult szerdán Fertődön, amelyben magyar oldalról Fertőd és a Fertő-táj, szlovák oldalról pedig Szőgyén település kulturális, gyógyászati és örökségvédelmi értékeit mutatják be.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője a projektnyitón azt hangsúlyozta, hogy a program turisztikai és egyéb szabadidős értékeket közvetít az együttműködő szervezetek között. Ez a Fertő-táj és a szlovák terület turizmusának erősítését is szorgalmazza, azon túl, hogy a határon átnyúló projektek a térségi és ezen felül a nemzetközi összefogást is erősítik, amelyre nekünk magyaroknak figyelnünk kell.

Hozzátette, hogy a program keretében idehaza és Szőgyén is bemutatják egymás térségeit, kulturális, gyógyászati és örökségvédelmi értékeit.

Wellner Andrea, a programban hazai oldalról résztvevő Örökségünk Megélése Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a program keretében témanapokat és témaheteket tartanak, amelyeken az emberekkel megismertetik, hogy a gyógynövényeknek és a gyógyvizeknek milyen gyógyító erejük van és hogyan egészíthetik ki velük a nyugati orvoslást. A témanapok és témahetek moduljait a következő időszakban dolgozzák ki.

Hozzátette, hogy az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy segítsék egy olyan életszemlélet kialakítását, amelyben az emberek a kapott természeti örökséget nem csak ápolják, hanem megélik és tovább viszik.

Méri Szabolcs, a programban résztvevő felvidéki Szőgyén település polgármestere elmondta, hogy a községben mintegy 2700 ember lakik, ezzel a könyék legnagyobb települése. Első írásos emlékük 1156-ból való, ugyanakkor 7000 éves leleteket is találtak feltárások során a területen.


fotók: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek