| 2019. július. 18. | 2 perc olvasás

Iratok kerültek elő a soproni vörösterrorral kapcsolatban

Híres soproniak mártírsága és törvényszéki ügyei, megtört özvegyek utolsó remény gyanánt írt levelei – hátborzongató történetekre derült fény a Magyar Tanácsköztársaságot vizsgáló szervezet, a TAGYOB iratanyagából, amelynek előkerülése a véletlennek köszönhető. A megdöbbentő dokumentumcsomagot a Soproni Levéltár nagy gonddal tanulmányozza. Egy könyvet már megjelentettek a témában, idén őszre pedig egy olyan munka is napvilágot lát az intézmény kutatója által, amelyik egyes emberek szempontjából mutatja be a rövid, de rettegett időszakot.

- Ugorjunk vissza 2014-be, ugyanis a Soproni Levéltár ekkor kezdett el foglalkozni a Magyar Tanácsköztársaság Sopron vármegyei vonatkozásaival – hívta fel a figyelmet Dr. Dominkovits Péter, a Soproni Levéltár igazgatója. - Ebben az évben jelentettük meg a Forradalmak sodrában című forrásértékű kötetünkben a rettegett rendszer működését vizsgáló szervezet, a TAGYOB bizottság iratanyagait, amelyek váratlanul kerültek elő egy raktárrendezés során. Ennek összegyűjtése, megőrzése, ilyen minőségben történő fennmaradása igazolhatóan városunk akkori főlevéltárosának, Házi Jenőnek az érdeme – emelte ki az igazgató.

Dr. Dominkovits Péter rávilágított: a 2014-ben megjelent kötet elsősorban a civil és katonai élet oldaláról ad képet a Magyar Tanácsköztársaság helyi szerepéről – kortársi visszaemlékezést ad.  

A Soproni Levéltár azonban nem tétlenkedik, új kutatásokkal derítenek fényt a vörösterror azon megdöbbentő, sorsokat megnyomorító eseményeire, amelyek eddig az ismeretlenség szürke köde alatt bujkáltak. - Örömteli, hogy a Magyar Tanácsköztársaság végének századik évfordulójához közeledve a levéltárunk munkatársa, Dr. Suslik Ádám, a TAGYOB bizottság iratanyagjainak referense eredményes kutatással kecsegteti a tudományos életet és a nagyérdeműt egyaránt – tudtuk meg az igazgatótól. - A kutató áttekintette szálanként az iratanyagot, amely révén megszülethet a 2014-ben megjelent kötetünk folytatása, amely már másik nézőpont alapján fogant meg a lapokon. Vagyis nem az intézmények, nagyobb egyesületek rálátásából, hanem az egyes emberek oldaláról mutatja be, hogy ők Sopronban és környékén hogyan élték meg a tanácsköztársaság gyakran ámokfutásba csapó ténykedését – fejtette ki.

A precíz átnézésnek köszönhetően számos izgalmas tényre derült fény – előkerültek például a rövid ideig fennálló rendszerrel kapcsolatos leghírhedtebb eseményről, Szemeliker Antal mártírumáról is új dokumentumok, amelyeket az új kötetben publikálnak majd.  

Amikor az özvegyek tollat ragadtak elkeseredésükben

- Ugyancsak újdonság, hogy jelentős mennyiségű dokumentum került elő a tanácsuralmat a megyében Szamuely Tibor nevével azonosító kutatási irányvonalhoz is – világított rá Dr. Dominkovits Péter. - Azaz Dr. Suslik Ádám megtalálta mindazon özvegyek panaszleveleit és kérelmeit, akik a nagycenki, kópházi és sopronkövesdi, korfogalommal élve „ellenforradalmi megmozdulások” véres és indokolatlan megtorlása során ért veszteségeikkel kapcsolatban fordultak a Soproni Törvényszékhez. Ezeket az új kötet szerzője részben tanulmányban, részben forrásközlésben dolgozza fel, illetve közreadja – avatott be minket a részletekbe.

A Soproni Levélár anyagában az özvegyek panaszlevelein és kérelmein túl is sok olyan érdekes, a Soproni Törvényszékkel kapcsolatos forrásanyag  van, amely a Magyar Tanácsköztársaság idején készült. – Ezek között vannak olyan restaurált akták, amelyek között nagyon fontos és elsődleges információkat találhatunk például a ma is jól ismert hajdani soproni közszereplőkről – világított rá.

A rendkívüli iratanyagon alapuló kutatás eredményét a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően idén ősszel veheti kézbe az olvasó. Szakértők szerint ezek az eredmények aprónak tűnhetnek, de valójában számos új kérdést vethetnek fel a rettegett rendszerrel kapcsolatban. Ezek pedig új kutatásokra ösztönözhetik a szakértőket.

Legnépszerűbb cikkek