| 2016. április. 7. | 1 perc olvasás

Iskolába készülünk

Április közepén tartják az általános iskolába készülő kisgyermekek beíratását. A leendő kisdiákok és szüleik Sopronban több tagozat és képzési forma közül is választhattak. (Nyitókép: Németh Péter)

Sopronban az előzetes adatok szerint 638 kisgyermek kezdi az iskolát, 25 óvodás még vizsgálatra vár a beiratkozás előtt – tudtuk meg Tvordy Beátától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Sopron járási tankerületi igazgatójától.

A Lacknerban 2 osztályt, a Gárdonyiban, a Petőfiben, a Deák téren és az Orsolyában 3 osztályt terveznek, a Fenyő téren és a Hunyadiban valószínűleg 4 osztály indul. Az iskolák a körzethatárokat betartják – az Orsolyához és a Hunyadihoz nem tartozik körzet –, de a jogszabályokban foglaltakat is figyelembe kell vennünk a beiratkozásnál. Ilyen például ha a szülő vagy a testvér tartósan beteg, a kisgyermek testvére az adott iskolában jár, vagy munkáltatói igazolással rendelkeznek arról, hogy a szülő munkahelye és az iskola egy körzetben található.

Idén is széles a képzési paletta: a Lacknerban nagy hangsúlyt fektetnek a sportra, a Gárdonyiban angol–informatika, ének–zene és német tagozatot terveznek, a Petőfiben szeptemberben kezd az első tánc és mozgásművészeti osztály, a Deák téren matematika tehetséggondozó és úgynevezett művészeti komplex osztály is indul, a Hunyadiban a természettudományos, a művészeti, az angol–sport és a nemzetiségi német oktatást választhatják a kicsik.

A szülőknek a beiratkozáshoz el kell hozniuk a gyermek személyi azonosító igazolványát, a lakcímet igazoló hatósági igazolványát, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését bizonyító igazolást, az óvodai szakvéleményt, a tankerületi szakértői bizottság szakértői véleményét, sajátos nevelést igénylő gyermekek esetében a szakértői bizottság nyilatkozatát.

A beiratkozás április 14–15-én lesz, a szülők április 29-ig megkapják az iskolától az elbírásról szóló igazolást, sikertelen felvétel esetén 15 napon belül fellebbezhetnek az intézmény vezetőjénél.

Legnépszerűbb cikkek