| 2023. május. 2. | 2 perc olvasás

Iskolából kulturális központ

Átadták Hegykőn a teljesen megújult öreg iskola épületét. Az értékmegőrzés jegyében mertek nagyot álmodni a település vezetői, és közel 200 millió forintos kormányzati támogatás segítségével az egykori romos épületet átépítették, így ezentúl Hegykő kulturális központjaként fog üzemelni. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Hiánypótló kulturális központot adtak át Hegykőn. A még 1904-ben épült egykori öreg iskola épületét újították teljesen fel, mely korábban oktatási intézményként funkcionált, majd az enyészet áldozata lett. Most a közel 200 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően romjaiból újjáéledve fogja a köz javát szolgálni. Az átadón beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A miniszter elmondta: Magyarország ereje a közösségben van, ezeket a közösségeket pedig támogatni kell. 

- Mindaddig, amíg léteznek közösségeink, mindaddig, amíg ezek a közösségek összetartanak, addig meg is tartanak minket. Ezekről a közösségekről folyamatosan gondoskodnunk kell, éppen ezért kellenek építők, kellenek gondoskodók, és kellenek működtetők, fenntartók is. Mi számítunk az egyházakra az oktatásban, a kultúrában és a közösségépítésben – emelte ki Szijjártó Péter.
 

Fotó: Griechisch Tamás


Az átadóünnepségen a  résztvevőket a község polgármestere is köszöntötte. Szigethi István hangsúlyozta: várva várt fejlesztést valósítottak meg.
- Az iskola több mint fél évszázados működése alatt nagyobb felújításon nem esett át, ezért az 1960-as évekre már megromlott az állapota. A falu lakói gyűjtést szerveztek, és egy alapos, szakértői vizsgálat kiderítette, hogy az épület iskolának alkalmatlan, illetve olyan összegű felújítást kellene elvégezni, amelyet a község akkori vezetése nem tudott vállalni. Ekkor kezdődött az épület több évtizeden át tartó kálváriája. Többször balesetveszélyesnek nyilvánították, és a lebontás veszélye fenyegette. Már a tetőt is elbontották, de az iskola csak állt rendületlenül. Aztán jött egy sugallat, és új ötletekkel, tervekkel végül sikerült megmenteni, és elérkezni ehhez a naphoz, amikor a falu kultúrházaként avathatjuk fel – részletezte Szigethi István, Hegykő polgármestere.
 

Fotó: Griechisch TamásAz értékmegőrzés az egyik legfontosabb feladat. A térség települései egyaránt ebben hisznek, ennek köszönhető ez a felújítás is - mondta el Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.
- Az értékmegőrzés az a feladat, amelyet mi itt, a Fertő-parton nagyon komolyan veszünk a települések vezetőivel, erre számtalan példát tudnék mondani. Ilyen a hegykői öreg iskola is. Az értékmegőrzés jegyében merünk nagyot álmodni, és nem a könnyebb utat választjuk. Nem a lebontást, nem az elhanyagolást, hanem azt, hogy bár a költségvetés egyáltalán nincs meg, mégis belevágunk – mondta el Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. 

 

Fotó: Griechisch Tamás

Az átadóünnepségen beszédet mondott Németh József Lőrinc plébános, majd az esemény zárásaként dr. Reisner Ferenc püspöki helynök megáldotta az épületet. 
A kultúrházat a nagyközönség számára 2023. május 7-én (vasárnap) 16.00 órakor adják át. Ez alkalomból a Hegykői Művésztelep alkotóinak képeiből nyílik kiállítás.
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek