| 2022. december. 20. | 1 perc olvasás

Iskolai partnerség Kismarton és Sopron közt

Soproni kisdiákok és tanítóik látogattak december 19-én Kismartonba. A városi népiskola négy éve tervezi a partnerséget a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola vezetésével. Az első találkozón együtt játszottak és kézműveskedtek osztrák és magyar tanulók.

Az ötlet, hogy soproni partneriskolát keressenek, Charlotte Toth-Kanyak igzagatótól érkezett. A soproni Hunyadi-iskola korábban már részt vett egy osztrák-magyar határon átnyúló oktatási projektben, és most is örömmel fogadták a megkeresést. „A gyerekek meglepődtek, de kíváncsiak voltak, és nagy örömmel jöttek. A szülők is nagyon örülnek a lehetőségnek“ – mondta Raffai Balázs, a soproni iskola igazgatója.

fotó: ORF

A gyerekek közösen készítettek karácsonyi ajándékokat, játszottak, énekeltek. A programban egy kis séta is szerepelt a kismartoni karácsonyi vásárba, ahol meleg gyerekpunccsal várták az kíváncsi tanulókat.

Az együttműködés célja, hogy a diákok megismerkedhessenek a „szomszéddal“. A soproni Hunyadi-iskolában németül, Kismartonban pedig magyarul tanulhatnak a gyerekek. A partnerségnek köszönhetően azonban nemcsak egymás nyelvét, hanem egymás kultúráját is megismerhetik, közös élményeket gyűjthetnek, barátokra tehetnek szert a szomszéd országban – ezért dolgoznak együtt a jövőben a két iskola pedagógusai.

fotó: ORF

A kismartoni népiskolában szakköri, illetve anyanyelvi oktatás keretei közt már hosszú ideje tanítják a magyar nyelvet. Jelenleg több mint ötven diák tanul magyarul. A partnerségbe mindkét intézmény részéről az első osztályokat vonták be, így akár négy éven át épülhet a kapcsolat a gyerekek között.

A partnerség következő lépése a meghívás viszonzása: a soproni iskolában már azt tervezik, mikor és milyen programra invitálják meg a kismartoni diákokat és tanítóikat.

Borítókép; ORF

Legnépszerűbb cikkek