| 2017. augusztus. 29. | 1 perc olvasás

Ismeretlenek megrongálták a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesét

Megrongálták a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesét a múlt héten. A rendőrség nyomoz az ügyben, a kormány elítéli a történteket.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata részt vesz a balfi Nemzeti történelmi és irodalmi emlékhelyen megrongálódott szoborcsoport helyreállításában valamint 200 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki érdemi információval tudja segíteni a rendőrség munkáját!

Rongálás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Soproni Rendőrkapitányság a Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhely szoboregyüttesének megrongálása miatt - közölte az MTI megkeresésére hétfőn a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.    

Augusztus 25-én, pénteken kaptak lakossági bejelentést arról, hogy a szoboregyüttes három kőtáblája összetört - írták, de ennél több információt a nyomozás érdekeire hivatkozással nem közöltek.     


fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

A Miniszterelnökség hétfőn közölte: a kormány mélyen elítéli az emlékhelyen történt rongálást, és együtt érez a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok hozzátartozóival, valamint az emlékhely alkotóival.     

Az emlékhelyet 2008-ban avatták fel a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült. A temetődomb oldalába süllyedő, emberalakot formázó márványlapok az erőltetett menetet szimbolizálják.    

Balfot 1944-ben német alakulatok szállták meg. A faluban alakították ki a soproni járás egyik legnagyobb munkaszolgálatos táborát. Ott halt meg Szerb Antal irodalomtörténész, író, Sárközi György költő és Halász Gábor esztéta is. 

Címkék: Sopron-Balf

Legnépszerűbb cikkek