| 2019. június. 14. | 4 perc olvasás

Ismerje meg a soproni fagyihelyzetet!

Milyen minőségű fagylaltokat lehet kapni városunkban? Mennyire fogadja be a közönség az új ízeket? A Tűztorony lábánál, festői környezetben fekvő Kiwi Fagyizó csapatának segítségével minderre megkaphatja a választ – véleményük sallangoktól mentes, ugyanis vállalkozásuk megalapításában a legendás soproni cukrászok finomságai adták az irányt nekik!

A jó fagyi onnét ismerszik meg, hogy csukott szemmel is megállapítható az íze – értett egyet Nyeső Gábor és Kosztka Nóra. A Kiwi Fagyizó tulajdonosaitól megtudtuk: az egyik alappillér, hogy jó minőségű alapanyagokból alkossák meg a hideg nyalánkságokat. – Ez úgy valósulhat meg, hogy minden benne van, aminek benne kell lennie és semmi, aminek nem. Tehát csokoládé fagyiban csoki legyen és nem kakaópor, a tejes fagyi tejből készüljön, a sorbet fagyik esetében pedig jó, ha 40 százalék körüli, friss gyümölcs található bennük. Ez alól talán csak a citrusfélék a kivételek, amelyek esetében ez nagyon magas arány lenne – világított rá Gábor, aki hozzáfűzte: fontos, hogy ez a mennyiség a késztermékben jelenjen meg, ne csupán a pasztában.


Fotó: Griechisch Tamás

A kiváló fagyihoz vezető út másik fontos állomása az elkészítés minősége. - A kézműves fagylaltozókban általában helyben készítik a hideg édességet, így a cukrászok pontosan tudják, hogy milyen ízeket szeretnének elérni, milyen alapanyagok felhasználásával – tudtuk meg Gábortól. - Emellett szoktak alkalmazni különböző szirupokat és valamilyen stabilizátort, például a szentjánoskenyérfa magját, hogy a produktum fel tudja venni a levegőt, ugyanis így lesz krémesebb és hosszabb ideig meg tudja őrizni a minőségét – részletezte.  

Most már tehát tudjuk, hogy milyen a jó fagylalt. De vajon mire figyeljünk oda, hogy ne járjunk pórul, miután távoztunk a pulttól? - Mindenképpen figyeljünk a fagylalt színére – emelte ki Nóra. - Többen kérdezték tőlünk, hogy nálunk a banán miért nem sárga? Nos, ha otthon összeturmixolunk egy gyümölcsöt, máris látjuk, hogy az abból készült fagylaltnak milyen színűnek kell lennie. Ha egy cukrászdában sok színezőanyagot használnak, akkor valószínű, hogy a többi összetevő is „rendhagyó”. Például, nem gyümölcsből készítik a desszertet, esetleg más alkotóelemeket is kivesznek belőle, vagy beletesznek olyanokat, amelyeknek nem lenne helye a hűsítő finomságban. Például, egyik olasz, vagy spanyol szakirodalom sem említi a színezékeket, ízpasztákat, vagy a pálmazsírt, mint elengedhetetlen hozzávalót. Mégis sokan ezekkel javítják - pontosabban rontják - a fagylalt állagát olyanra, ami jobban eladható színt, vagy méretet biztosít számukra. Nem ritka a 100-150%os térfogatnövekedés sem. Az alacsony minőségre utalhat a gyanúsan kedvező ár. Manapság már nem lehet 200-220 forintból ökölnyi nagyságú fagyit kapni – világított rá.

A beszélgetés során kiderült: nem csak a puding próbája az evés. - Ha négy gombóc fagylaltot eszek és gondolkoznom kell azon, hogy mit is rendeltem valójában, akkor valószínűleg valami sántít a desszertben – mondta Gábor, aki hozzáfűzte: ha valaki cukormentes fagyira vágyik, mindenképpen kérdezze meg, hogy a készítők mivel pótolták a cukrot, mert jobb tisztában lenni azzal, hogy milyen édesítőszert tartalmaz a fagyi!


Fotó: Griechisch Tamás

Milyen a fagylalthelyzet Sopronban?

Általánosságban jó – ebben nagy az egyetértés a Kiwi csapatában. - Nagyon jó minőségű fagylaltok is megtalálhatóak Sopronban és a város szinte minden pontján fellelhető hideg desszerteket forgalmazó cukrászda – emelte ki Gábor. - Továbbra is nagyon népszerűek a klasszikus ízek, vagyis az eper, a csokoládé, a vanília és a citrom, valamint a puncs. Ha ezekből valamelyik hiányzik a pultunkból, másnapra biztosan kell gyártanunk, ugyanis olyan sokan kérik. De a soproniak nagyon nyitottak az új ízekre is, úgyhogy hódít mostanában a magnó-maracuja, a meggy, a sárgadinnye, a mák, a körte, a dió, és a nálunk kapható nutella, valamint Guinnes sör ízű fagyik is – részletezte.

Gábor segítségével az új ízek megszületésének folyamatába is betekinthetünk. - Legtöbbször a gasztronómiából merítünk ötletet – emelte ki. - Ha adott egy népszerű fogás, mint a meggyes-mákos palacsinta, vagy a fahéjas-szilvás gombóc, akkor megpróbáljuk ezeket az ízeket mi fagylalt formájában is elkészíteni. Az arányok miatt fontos, hogy legfeljebb kettő komponenssel dolgozzunk, ugyanis három nyelvű mérleg nincs. Az ötletek sokszor jönnek ad-hoc módon is. Például, ha meglátok valamilyen különleges, friss gyümölcsöt a piacon, egyből beindul a fantáziám. Segítségünkre vannak a vendégek is, akik szigorú tanácsadók, de ha sokan kívánnak egy új ízt, mi mindig hallgatunk rájuk – emelte ki.

Mi pedig olvasóinknak kellemes fagyizást kívánunk, bárhol is járnak a városban!

Legnépszerűbb cikkek