| 2019. március. 11. | 1 perc olvasás

Ismét helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban

Szombaton délelőtt megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Sopronban egy Ősz utcai társasházi lakásban.

A lakók kiszellőztettek és hívták a tűzoltókat. A tűzoltók majd a gázszolgáltató szakembere is méréseket végzett az érintett és a környező lakásokban. Méréseik igazolták a mérgező gáz jelenlétét két ingatlanban is. Egy lakásban a vízmelegítő, egy másikban pedig a cserépkályha használatát tiltotta le a szolgáltató. 

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

- A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

- A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

- A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek