Ismét lehet kérelmezni a nemzeti parki termék védjegy címet

Ismét meghirdette nemzeti parki védjegy pályázatát a Fertő-Hanság Nemzeti Park. A címet azoknak a jellegzetes, helyi előállítású termékeknek adományozzák, amelyeket az igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik.

Ezúttal élelmiszer és kézműves termék kategóriában lehet kérelmet benyújtani június 30-ig, a kérelmeket a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság bírálja majd el. 

A nemzeti parki termék védjegy cím életre hívását az egykori Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezte, hogy támogassák a védett természeti és Natura 2000 területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat, gazdálkodó szervezeteket és növeljék az eladásra szánt termékeik megbecsülését, piaci lehetőségeinek bővülését.

Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Elengedhetetlen az is, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez.

A pályázathoz szükséges dokumentumok elérhetők a nemzeti park titkárságán, vagy honlapján. A kérelmet egy példányban, termékmintával együtt postai úton, vagy személyesen a Fertő- Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz kell eljuttatni.

A védjegy a vásárlók és a fogyasztók számára arra ad garanciát, hogy a termék, vagy szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

Így, aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.

 

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopron Média Archív

Legnépszerűbb cikkek