| 2023. február. 28. | 1 perc olvasás

Ismét rangos elismerésben részesült Kránitz Roland

A Szakmai Elit Kiválóság Díjban részesült Kránitz Roland. Az ágfalvi természetfotós az eltelt egyéves időszak alatt végzett fotóművészeti tevékenységével a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által alapított Év Fotográfusa 2022 kitüntető címet is elnyerte.

Kránitz Roland évekkel ezelőtt kikapcsolódási szándékkal kezdett el a természetben fotózni. A tehetségét Molnár István (Lisztes) ismerte fel és karolta fel, akivel rendszeresen járja a természetet. Roland tehetségét és kitartását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemcsak hazai, de nemzetközi megmérettetésekről is sorra viszi haza a díjakat. Két évvel ezelőtt az „éneklő” ürgét ábrázoló fotóját a Comedy Wildlife Photography Awards az év legviccesebb természetfotójának választotta. A nemzetközi versenyen tavaly két képe is bekerült a legjobbak közé, amelyek szintén hóbortos ürgéket ábrázoltak.

fotó: Kránitz Roland Facebook-oldala

Az ürgék rendkívül fürge állatok. Szeretnek birkózni és hajkurászni egymást, így a fotózások is jó hangulatban telnek. Nagyon sokat szokott rajtuk nevetni: azon, hogy pillanatról pillanatra meglepőbb mozdulatokat tesznek – mondta el akkor a természetfotós, aki a sok év tapasztalata alapján már tudja, hogy a fiatal ürgék mikor bújnak elő játszani. Ilyenkor céltudatosan megy őket fotózni, és van, hogy egy egész napot körülöttük tölt. Azonban Roland nemcsak a tehetségét mutatta meg a nagyközönségnek, hanem remek alkotásait kihasználva többször vállalt társadalmi szerepet. Az elmúlt két esztendőben összefogott fotós kollégáival, akikkel karácsony tájékán licitre bocsátották a képeiket. A befolyt összegből több rászoruló családot is támogattak a szeretet ünnepén.

fotó: Kránitz Roland Facebook-oldala

Borítókép; Kránitz Roland Facebook oldala

Legnépszerűbb cikkek