Ismét unokázós csalók próbálkoznak megyénkben

A rendőrség tanácsai a szépkorúak védelme érdekében.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint idős személyeket csalók próbáltak tévedésbe ejteni. A hasonló esetek kapcsán a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket, szinte minden esetben vezetékes telefonon és jellemzően az esti órákban. Ezeknek a bűnözőknek jellemzően az idős – hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó - egyedül élő emberek a célpontjaik. Előfordul, hogy előzetesen már feltérképezték leendő áldozataik életkörülményeit, információik vannak az életkorukról, és arról, hogy valóban egyedül élnek-e. A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek hívásuk során, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának – legtöbbször unokájának - adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá az idősek:
- Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
- Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
- Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel, és tájékozódjon!
- Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
- Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
- Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!
- Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
- Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
- A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mik a teendők.

A rendőrség kiemelte: a tanácsok betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának közleményében további tanácsokat olvashatnak a trükkös csalások megelőzésével összefüggésben.

Legnépszerűbb cikkek