| 2022. március. 26. | 3 perc olvasás

Isten és a világ - Megnyílt Tóth Csaba festőművész kiállítása a Munkácsy teremben

Isten és a világ címmel nyílt meg Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész 34 képet számláló tárlata szombat délután a Munkácsy teremben. A kiállítást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg, beszédet mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. A megnyitón közreműködött a Sopron Balett.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 2020 húsvétja előtt tervezte Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművésznek a kiállítását, amely tematikájában a böjti időszakhoz kapcsolódott volna – a COVID azonban meghiúsította a tervezett bemutatót. A Vas megyében élő és az ELTE szombathelyi művészeti karán tanító festő eközben újabb képeket alkotott, így a most, két évvel később megvalósuló soproni tárlat egy része már a járvány tapasztalatát is tükrözi.

A Munkácsy teremben 34 nagy méretű olajkép látható 2022. március 26. és április 24. között „Isten és a világ” címmel. A szakrális témájú képek művészettörténeti tanulmányútra invitálják a látogatót: Tóth Csaba gyakorlatilag újrafestette az elmúlt századok nagy alkotásait a gótikától a korai modern irányzatokig. Nem lemásolta, hanem újraalkotta a nagy elődök munkáit – monokróm színvilágban, óriási négyezetekbe sűrítve mindazt, amit Fra Angelico, Van Dyck, Velasquez, Leonardo vagy Vermeer ecsetje nyomán már ismerünk. A képekhez latin szavakat, bibliai sorokat is használ – így von párhuzamot a régiek üzenete és a kép gondolatiságának mai olvasata között. Tóth Csaba sajátos vizuális rendszere a posztmodern módszerével tálalja a premodern művészetet. A kiállított festmények előképeiről rövid magyarázatokat is olvashatnak a látogatók. 

fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg. - Tóth Csaba sajátos stílust választott magának, ezáltal képeinek mondanivalója megsokszorozódik, a latin szavak, mondatok egy újabb üzenettel gazdagítják a látványt, gondolkodásra ösztönözve ezzel a kép nézőjét - emelte ki. 

fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón beszédet mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is. - A Munkácsy terem városunk legjelentősebb kiállítási tere. Ide olyan művészek és alkotások jöhetnek, amelyek nemcsak országos, de nemzetközi szinten is tudnak hatni. Úgy gondolom, hogy ez a tárlat, amely isten és a világ kapcsolatát mutatja be, a hitről szól. Alkalmas arra, hogy húsvét előtt a keresztény ember meglelje a hitét, rádöbbentsen arra, hogy a hitnélküliség nem vezet sehova, hiszen létezésünk alapvető kelléke - hangsúlyozta.

fotó: Griechisch Tamás

 
 A képek övezte térben egy különleges szobor is látható lesz a nyitva tartás idején. A jelenleg átépítés alatt álló egykori Halász utcai kápolna, a korábbi Voss-féle árvaház oltárán álló őrangyal-szobor fogadja a látogatót – egyelőre szárnyaszegetten. Ennek az angyalnak a restaurálására gyűjtenek adományokat a helyszínen a Városplébánia perselyében. Dr. Farkas Ciprián a megnyitón elmondta, hogy a szobor restaurálására a városvezetés ötvenezer forintot ajánl fel.

fotó: Griechisch Tamás

A tárlat hétfők kivételével mindennap ingyenesen látogatható.

A festmények határolta térben számos kísérőprogram is helyet kap majd: művészettörténeti előadások, filmvetítés, könyvbemutató, hangverseny és irodalmi est is lesz a Munkácsy teremben – ihletett környezetet és jó alkalmat adva a húsvét előtti böjti időszak lelki ráhangolódásához. A kiállítás vendége és előadója lesz többek között Székely János szombathelyi megyéspüspök, Rófusz Ferenc Oscar-díjas magyar rajzfilm-rendező és Zsuffa Tünde, a Szent Erzsébetről szóló könyv és musical szerzője is. Ebben az évben itt hangzik majd el a soproni szimfonikusok előadásában Haydn emblematikus műve, A Megváltó hét utolsó szava a keresztfán. A kiállító festőművész két alkalommal is tart a tárlat képei között előadást, ahol a legújabb művészettörténeti kutatások eredményeiről hallhatnak az érdeklődők. A Költészet Napja alkalmából Kálloy-Molnár Péter zenés irodalmi estje is hallható lesz a kiállítótérben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek