Ittas járművezetők és járművezetéstől eltiltott sofőrök rendőrkézen

A csornai, soproni rendőrök több szabályszegő sofőrrel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában.

A járőrök 2022. június 16-án 7 óra 40 perckor Csornán, az Erzsébet királyné utcában közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából állítottak meg egy segédmotor-kerékpárost. Az intézkedéskor  a jármű 31 éves sofőrjéről kiderült, hogy a Csornai Járásbíróság a járművezetéstől eltiltotta.

Szintén Csornán, a Soproni úton ellenőriztek a rendőrök 11 óra körül egy 47 éves autóvezetőt, akivel szemben alkoholtesztert alkalmaztak, amely pozitív értéket mutatott.  

A rendőrök Sopronban, a Ravazd úton intézkedtek hajnalban egy 32 éves román járművezetővel szemben, akinél szintén pozitív lett az alkoholteszter. Ezt követően egy 22 éves zsámbéki sofőr vezette gépkocsit állítottak meg, és kiderült, hogy az autóvezető nem rendelkezik vezetői engedéllyel.

Szintén Sopronban, a Lackner Kristóf utcában 23 óra körül történt ellenőrzés során egy 22 éves járművezetőről derült ki, hogy a járművezetéstől a Pápai Járásbíróság eltiltotta.

A szabályszegő gépjárművezetőket a járőrök elfogták és az illetékes rendőrkapitányságokra előállították.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat!

A járművezetőknek tudniuk kell, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

…hogy mindenki hazaérjen!

Címkék: rendőrség

Legnépszerűbb cikkek