| 2021. április. 17. | 1 perc olvasás

Ittas vezetés a gyanú

Az elmúlt 24 órában 429 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést a rendőrök a megyében, amely során két járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer – tudatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Tájékoztatásuk szerint Sopronkövesden, a Kossuth Lajos utcában intézkedtek péntek este nem sokkal éjfél előtt egy 43 éves répcevisi járművezetővel szemben. Az alkoholszondás ellenőrzés pozitív értéket mutatott.

Emellett Győr külterületén is ellenőrizték egy jármű sofőrjét szombaton hajnali fél három körül. Kiderült, hogy a hatósági jelzés nélkül közlekedő gépkocsit Magyarországon nem helyezték forgalomba, az autót vezető 25 éves szerecsenyi férfi nem rendelkezett vezetői engedéllyel és a vele szemben alkalmazott alkoholteszter is pozitív értéket mutatott.

A járőrök további mintavétel érdekében mindkét járművezetőt előállították az illetékes rendőrkapitányságokra és büntetőeljárást indítottak ellenük.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé.

Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes és annak megfelelően vezet.

Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.

Mindezek mellett az alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik, csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

 

Borítókép forrása: www.police.hu

Legnépszerűbb cikkek