Ittas vezetés a gyanú egy hegykői férfivel szemben

Az egyenruhások megyénk útjain 513 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést az elmúlt 24 órában, amelynek során három járművezetővel szemben indult büntetőeljárás, a műszer pozitív jelzése alapján.

A soproni egyenruhások 2021. szeptember 5-én 7 óra 35 perckor Hegykőn, a Petőfi Sándor utcában ellenőriztek egy járművezetőt. A 66 éves hegykői férfi alkoholtesztje pozitív értéket jelzett, ezért további mintavételre a Fertődi Rendőrőrsre előállították.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgás pontatlanabbá válik. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére.
  • Alkohol hatása alatt a gépkocsivezetők nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.

Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Legnépszerűbb cikkek