| 2021. május. 15. | 1 perc olvasás

Ittasan okozhatott balesetet a soproni férfi

Az elmúlt 24 órában, Győr-Moson-Sopron megye útjain az egyenruhások 429 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során két járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer.

A járőrök Csornán, a Bartók Béla úton ellenőrizték egy tehergépkocsi vezetőjét 2021. május 14-én 4 óra 55 perckor. Az intézkedés során a rendőrök a 41 éves helybéli férfivel szemben alkoholtesztet alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavétel érdekében előállították.

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt a 84-es számú főút 90. kilométerszelvényében, 2021. május 14-én 18 óra 9 perckor. Egy 34 éves soproni férfi közlekedett személygépkocsival Lövő felől, Újkér irányába. Haladása során egy balra ívelő kanyarban járművével megcsúszott, majd a menetiránya szerinti bal oldali rézsűn lehajtva egy fának ütközött. A baleset során személyi sérülés nem történt, azonban az autó vezetőjével szemben a rendőrök alkoholtesztet alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavétel érdekében előállították.

A baleset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja. Mindkét sofőr ellen büntetőeljárás indult.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérik a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Legnépszerűbb cikkek