Itthon sokan nem tudják, Amerikában tanítják!

Tudtad, hogy a nácik által megszállt Európában Magyarország volt az egyetlen, ahol a reguláris hadsereg – Horthy Miklós kormányzó parancsára – megakadályozta a zsidóság deportálását?

1944. június 5-én és 6-án az esztergomi páncélosok megakadályozták a budapesti zsidók deportálását. Az Európában is példátlan akciót Koszorús Ferenc ezredes vezette. A legendás katona története Amerikában tankönyvekben olvasható, Magyarországon márványtábla tiszteleg emléke előtt a Dohány utca elején, a zsinagógával szemközt.

Koszorús ezredes 1944-ben
Koszorús ezredes 1944-ben
http://www.hungarianreview.com/

1944-ig, a német megszállásig Magyarországon a zsidóságot érintő pogromokra illetve deportálási akciókra nem került sor – szemben Romániával, Jugoszláviával, Szlovákiával. Romániában, Jugoszláviában és Szlovákiában a deportálások már 1942-ben megkezdődtek, ezért onnan zsidó menekültek nagy számban jöttek át Magyarországra. 1943 őszén az országban becslések szerint már 25–30 000 zsidó menekült tartózkodott. 

Koszorús ezredes egy magyar gyártmányú Turán tankban
Koszorús ezredes egy magyar gyártmányú Turán tankban
Fotó: ©ifj. Koszorús Ferenc

A német hatalomátvétel után Koszorús ezredesnek menekülni kellett a Gestapo elől, végül az 50-es években az Egyesült Államokban telepedett le, és geodétaként dolgozott 1974-ben bekövetkezett haláláig. Fia, aki ügyvéd, sokat tesz azért, hogy a világ megismerje édesapja példátlan tettét.

Ez egy rendkívüli, hősies akció volt, hiszen egyetlen ország sem szállt szembe katonai erővel honfitársai megmentése érdekében Hitler rettegett birodalmával.

Koszorús Ferencet (Debrecen, 1899. február 3. – Arlington, Virginia, 1974. március 8.) 1991. március 15-én Göncz Árpád köztársasági elnök posztumusz vezérezredessé léptette elő.


https://hu.wikipedia.org/
Horthy Miklós Szatmárnémetiben, 1940. szeptember 5-én
Horthy Miklós Szatmárnémetiben, 1940. szeptember 5-én
Wikimedia Commons

Forrás: https://hirado.hu/

Borítókép: Az esztergomi páncéloshadosztály harckocsijai kulcsszerepet játszottak hetvenhat évvel ezelőtt

Fotó: MH-archív

Legnépszerűbb cikkek