Ivartalanításban segíti a macskatulajdonosokat a soproni állatvédő egyesület

A felelős állattartás jegyében a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület ivartalanítási akciót szervez macskák részére a Soproni Állatorvosi Centrummal. Elsősorban olyan gazdák jelentkezését várják, akik anyagi helyzete nem teszi lehetővé az ivartalanítás önerőből történő finanszírozását.

Az elvadult kóbor macskák egyre növekvő populációja nagy probléma. Az otthontalan macska élete kemény és veszélyes, ráadásul ezek az állatok erőteljesen hozzájárulnak az őshonos, vadon élő állatok számának csökkenéséhez, rendszeresen irtják például a madarakat. A felelős állattartás egyik fontos eleme a kóbor állatok számának visszaszorítása. Ebben kulcstényező az ivartalanítás. 

- Azért szerveztük az ivartalanítási akciót a Soproni Állatorvosi Centrummal, mert soha nem látott mennyiségű kiscica született idén. Hiába vagyunk alapvetően kutyás egyesület, volt olyan napunk, hogy közel 30 cicát akartak nálunk leadni – mesélt a kezdeményezés apropójáról Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke - Nincs ennyi felelős gazda, képtelenség ennyi állatot örökbeadni. A "kiscica szezonokban" minden közösségi oldalt elárasztanak az ingyen elvihető macskákkal mindenféle feltétel nélkül. Az állatvédőktől így elég kevesen fogadnak örökbe, mert különböző feltételeknek kell megfelelni és felelősséget kell vállalni a befogadott állatért. Mi féreghajtás és bolhairtás után, oltva és chipelve adjuk örökbe pártfogoltjainkat, még így se tudjuk felvenni a versenyt az ingyen elvihető cicákkal szemben.


Forrás: pixabay.com

Az ivartalanításnak a nem kívánt szaporulatok megelőzésén kívül számos pozitív oldala van. A beavatkozással elkerülhetjük nőstények ivarzással járó kellemetlen viselkedését, nyugtalanságát, nyávogását. A kandúr macskáknál megszűntethetjük a terület jelölést és a kóborlási hajlamot.
Az ilyen műtéten átesett állatok kevesebb egészségügyi problémával küzdenek és a tapasztalatok szerint hosszabb életűek.

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület ivartalanítási akciójáról a Facebook oldalán bővebb információt találhatnak.

Képek forrása: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek