| 2022. szeptember. 15. | 4 perc olvasás

Izgalmas programokkal repít vissza az időben a KULTPetőfi rendezvény

Sopronban 5 éve hagyomány, hogy a város védőszentjének ünnepén, Szent Mihály napja környékén saját múltját és kulturális értékeit ünnepli a város: csupa kultúrával. 2017-ben megnyíltak a KultKapuk, a következő évben a KultTerek, majd KultUtcák és KultUdvarok kínáltak élményeket a patinás soproni óvárosban. Tavaly, a soproni népszavazás centenáriumán 100 éves vasárnapot szerveztünk - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

2022. szeptember 25-én - a Petőfi 200 emlékévben - azt élhetjük át újra, milyen volt Sopron a XIX. század közepén. Petőfi 1839-40-ben katonaéveit töltötte a városban – diáktársakkal cimborált, rímeket faragott és Liszt rajongója lett…

Fotó: Máthé Alexandra

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében elmondta:

Petőfi Sándor egy kultikus személy, minden magyar egyetért az ő történelmi és kulturális szerepének a súlyával.

Idén van a nagy költő születésének 200. éve. Sopron pedig kiveszi a részét ebből az emlékezésből, hiszen csaknem fél évet katonáskodott városunkban, és számos jó történet, megmosolyogtató esemény kapcsolódik a nevéhez. Nevét számos intézmény viseli a városban.

Fotó: Máthé Alexandra

A sajtótájékoztatón Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház színésze is szerepet kapott Petőfiként. 

Fotó: Máthé Alexandra

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szervezésében „szeptember végén”, 2022. szeptember 25-én zajlik a KULTPetőfi – Petőfikciók a soproni belváros 48 pontján. A rendezvény egyik központja lesz a Petőfi tér, ahol a Petőfi-színház és a Petőfi-szobor is megtalálható, amelynek sarkában állt annak idején az őrbódé, ahol „silbakolt a zöldhajtókás sárgapitykés közlegény”, Petrovics. Korabeli közlekedési eszközök, akkori ételek, zenék és táncok elevenednek meg a különböző helyszíneken, természetesen sokféle kulturális élménnyel, költészettel, bajuszokkal és helytörténettel. A programban alapvetően soproni együttesek, művészeti csoportok, egyesületek, civil szervezetek, iskolák vesznek részt, és itt lesz a PIM Petőfi busza is. Az Emlékév kiemelt célja nálunk a nagykamasz/középiskolás korosztály megszólítása, közel 100 önkéntes segédkezik aznap.

Sopron fő üzenete a Petőfi Emlékév kapcsán az, hogy ez a város érlelte őt azzá, akit Petőfiként tisztelünk: itt tapaszta meg a bajtársiasságot, itt növesztett bajuszt, itt szerette meg a művészeteket, itt tanulta megbecsülni az iskolát, és minden bizonnyal itt ismerte meg a bort… Vagyis itt lett KÖTELESSÉGTUDÓ FÉRFI és legfőképp MAGYAR!

A KultPetőfi napján főszerepet kap a Petőfi tér, a Petőfi Színház és ezúttal a Széchenyi tér is. (Ez utóbbi téren 13:00-19:00 között csak a gyalogos forgalom lesz megengedett!) A színházban maga Szendrey Júlia várja a női poézis iránt érdeklődőket, a Petőfi pódiumon pedig verbunk, kórusmuzsika, magyar nóta és cigányzene váltogatja egymást – ahogyan annak idején is lehetett ez a városban. Érdemes lesz ezen a délutánon hátulról is megnézni a Petőfi-szobrot vagy felkeresni az egykori diáktanya helyét a Rákóczi utcában, vagy Petőfi hálószobatitkait kifürkészni a Festőteremben, ahol „Ágyban, párnák közt” címmel csak egyetlen napig lesz látható egy alvástörténeti bemutató. A 19. századi Sopronról kiderül, hogy a mai Petőfi téren akkortájt lovakat úsztattak, hogy jobbára fehér bort mértek errefelé, és hogy a mai Széchenyi téren nem galambok, inkább vízimadarak fészkeltek…

Ezen a vasárnapon életre kelnek olyan személyek, akik a 19. század közepén lakták vagy járták ezt a várost: Széchenyi István, Liszt Ferenc, a költőt németre fordító evangélikus lelkész, Kolbenheyer Mór, a művészetért rajongó naplóíró, Slachta Etelka úrikisasszony, az öreg Petrovics címfestője vagy a zeneszerző Goldmark Károly is. Nagy szerepet kapnak a katonai hagyományőrzők, több formáció jeleníti majd meg a császári sereget, a nemzetőrséget, és lesznek kishuszárok is: kis lóval, kis ágyúval és kis kardokkal. Meghívtuk Ceglédről Kossuth követeit (az ottani Kossuth Művelődési ház küldöttségét), a dagerotípia utáni fotótechnikával dolgozó Zalka Imre vándorfotográfust, és csak ezen a napon lesz látható annak a légzőkészüléknek a modellje is, amelyet a Sopronban született Kőszeghi Mártony Károly fedezett fel, és amelyet az Országos Tűzoltómúzeumtól kapunk kölcsön. A 30 éves Dömötöri cukrászda a Pilvax akkori étlapjáról kínál „petőfinomságokat”, az 50 éves Schneider órásüzletben 19. századi óracsodákat szemlélhetnek az érdeklődők, és persze felcsendülnek korabeli bordalok és utazhatunk a kor tömegközlekedésével: lovasszekérrel, úri hintóval és a hungarikumként számon tartott „kocsi” kocsi is Sopronban lesz aznap. A János vitézből életre keltjük Tündérországot, a Magyar Bajusz Társaság segítségével pedig városi bajuszbajnokságot is hirdettünk 4 kategóriában…

A „Szeptember végén” alcímmel megszervezett összművészeti historikus délután az egész város összefogásával valósul meg. Vannak régi partnerek, akik 6. éve adnak helyszínt ilyenkor egy-egy attrakciónak, illetve találnak ki mindig újfajta kulturális csemegét. A Handler-technikum diákjai az idén 3 helyen is feltűnnek majd, de „rutinos” közreműködő a Széchenyi-gimnázium, a Soproni Múzeum, a Cézár pince, a Szent Orsolya-iskola, a Cédrus Könyvkereskedés és a Civitas Pinceszínház is. És minden évben újabb szereplői is vannak a délutánnak, hiszen egyre több művészeti csoport, civil szervezet, sportkör és különféle profilú intézmény csatlakozik a programhoz. Az idén pl. 17 olyan vállalkozás kért és kapott szerepet a rendezvényben, akik csak érintőlegesen kapcsolódnak a kultúrához. A soproniak büszkék arra, ha (csak egy kis részében is, de) feladatot vállalhatnak egy ilyen városi eseményen.

A KultPetőfi délutánján minden soproni előtt Petőfi hívó szava álljon: „Talpra magyar!”

 

Legnépszerűbb cikkek