| 2022. szeptember. 28. | 2 perc olvasás

Izgalmas versenyek licista sikerekkel

A Líceum fizika és informatika oktatásának színvonalát az is mutatja, hogy diákjai kiváló helyezéseket érnek el országos versenyeken is. Lang Ágota tanárnő a szakkörein is elmélyíti a hozzá járó tanulók tudását és győzelemre segíti őket a versenyekre való felkészítés során is.

A Magyar Ausztronautikai Társaság Mesterséges Intelligencia az űrkutatásban címmel meghirdetett diákpályázatán első helyezést ért el az a soproni csapat, amelynek négy tagjából három licista. A berzsenyis Varga Bernát, Rózsás Zoltán és Szabó Máté,  a széchenyis Joó Balázs, valamint felkészítő tanáruk, Lang Ágota űrkukát terveztek, egy olyan eszközt, ami begyűjtené  az elhasználódott, kisméretű műholdakat, úgynevezett űrkockákat. Már rengeteg az űrszemét a Föld körül, az általunk tervezett eszköz visszahozná a Földre az űrkockákat, ezzel az újrahasznosítást is elősegítenék - persze egyelőre csak elméletben.

A fiúk a tanárnő  segítségével meg is építették az űrkuka modelljét, honlapot készítettek róla, amin megtalálható minden fontos adat és tudnivaló az űrrobotról, ami a legsikeresebbé tette a csapatot a Magyar Ausztronautikai  Társaság versenyén.

Izgalmas feladat volt - mondják a robotika szakkörösök, akik két hónapon keresztül dolgoztak az űrkukán, gyakran a hétvégét is feláldozva a közös munkáért.

Sikeres volt a líceumi csapat a Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőn is. Magyar Balázs, Gyolcs Bence, Nagy Dániel és Cser Barna sokat készültek, ügyesen elosztották egymás között a feladatokat. Nyolc csapat jutott az országos döntőbe, a licisták a második legjobbak lettek. Őket szintén Lang Ágota készítette fel a versenyre, amelyen a csillagászat és az  űrkutatás volt a téma. A három fordulót és döntőt összefogó feladat minden csapatnak egy űrhotel tervezése volt. A licista fiúk nemcsak papíron rajzolták meg a csillaghotelt, hanem el is készítették a modelljét. A Sky Spinner Hotelben minden van, ami egy rendes szállodában. Az étterem, a bár, a szobák, folyosók, közösségi terek mellett még egy úszómedence is helyet kapott. Igaz, víz nincs benne, hiszen a víz a Föld gravitációja nélkül nem maradna a medencében, de a négy fiú a tanárnő segítségével megoldotta ezt a problémát is: mágnessel, víz nélkül is lehet úszni, ha már az űrben száll meg az ember...  

Kiss Benedek és Sós Ádám Lang Ágota fizikaszakkörein az elmúlt tanévben minden hónapban megoldották a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok feladatait, s az ehhez tartozó  pontverseny év végi összesítésében a negyedik legjobbak lettek. A most már tizedikes diákok nemcsak a feladatmegoldásokat küldték be, hanem a kért méréseket is, pedig ezek kicsit sem voltak egyszerűek; meg kellett mérniük például, hogy a tiszta étolaj mennyire töri meg a fényt... Megoldották, s bár időigényesek voltak a feladatok, azt mondják, legalább annyira izgalmasak is.

Legnépszerűbb cikkek