| 2019. január. 11. | 1 perc olvasás

Járdacsillagászat lesz a Várkerületen

Csütörtöktől vasárnapig 100 óra csillagászat elnevezéssel országszerte a csillagászatot népszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódva. Sopronban pénteken késő délután járdacsillagászat lesz.

A 100 óra csillagászat elnevezésű akciót először 2009-ben hirdette meg a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), idén a legnagyobb professzionális csillagászati szervezet centenáriuma jegyében rendezik meg a programokat - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek. A centenáriumi év eseményei arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos a csillagászat az oktatásban, a fejlődésben és akár a diplomáciában is. Az évfordulót számos helyen ünneplik, az IAU honlapján olvasható információ szerint eddig több mint 70 országban mintegy 700 különböző rendezvényt regisztráltak a szervezet nemzeti bizottságai.
  
A hétvégi programsorozaton alapvetően távcsöves bemutatókkal, a tudományos intézmények nyílt napokkal várják az érdeklődőket. Az amatőr csillagászok pedig saját távcsövükkel mutatják meg az égitesteket a laikusoknak.


forrás:facebook

A hétvége és a centenáriumi év részletes programját a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, a https://www.mcse.hu/ címen találhatják meg az érdeklődők. 

A Várkerületen a Stella Sopron szervezésében pénteken járdacsillagászatot tartanak 16:30-tól. A rendezvény Sopron polgárainak és vendégeinek nyit lehetőséget a városi fényözönben is látható objektumok megismerésére (főleg a Hold és az éppen látható bolygók). A program ingyenes. Az észlelés a szabadban töltött több órás tartózkodás, így ennek megfelelő öltözködést kíván. A program időjárás függő. Az esetleges változásról az esemény facebook oldalán lesz majd tájékoztatás.

Borítóképünk: Stella Sopron facebook

Legnépszerűbb cikkek