| 2021. április. 29. | 3 perc olvasás

Járvány idején is sikeresek a soproni zeneiskolások

Az idei tanév a zeneiskolában is rendhagyó módon telt, de mind a növendékek, mind pedig a tanárok remekül alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez. A zenei oktatás mellett, illetve annak részeként több versenyen is részt vettek a fiatalok, kiváló eredményekkel. Itt is sok új kihívással szembesültek, hiszen a vírushelyzet miatt online rendezték meg a megmérettetéseket.

A zenei képzések sem álltak le a vírushelyzet miatt. A Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola kiemelt hangsúlyt fektetett a versenyeken való részvételre is, hiszen ezek a próbatételek fontos visszajelzést adnak a növendékeknek és az oktatóknak egyaránt. Kiváló eredménnyel szerepeltek a szombathelyi Sistrum zenei versenyen és nemrég kapták meg egy másik fontos megmérettetés eredményeit is.

– A minap tudtuk meg hogy a Jeney Zoltán országos fuvolaverseny eredményét, amely kétfordulós volt, tehát volt egy elődöntő, majd azt egy döntő követte. Rengeteg munkát igényelt ez, mind a gyerekek mind a kollégák részéről. És egy kicsikét mostohább körülmények között, hiszen javarészt online készültek erre a megmérettetésre és csak néhány alkalommal - a fenntartók engedélyével, nagyon szigorúan betartva a járványügyi szabályokat - tudtak bejönni zongorás próbára, illetve a felvételek elkészítése is így történt – mondta el Lampert Tünde, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. 

A versenyre való felkészülés is másként zajlott, mint normál helyzetben és a versenyszámokat is videós formátumban kellett beküldeni. - A vége volt nagyon nehéz, amikor már a döntőre készültünk, mert ugye teljes zárlat volt, nehéz volt megoldani a próbákat, korlátozva voltak az iskolába való bejárás lehetősége és a felvételeket mindenképpen el kellett készíteni. Mivel online történt a verseny, itt két forduló anyagát kellett beküldenünk a gyerekekkel. Ezeket együtt értékelte ezt a zsűri és hatalmas öröm számunkra, hogy a hat indulóból az első ötben végeztek a tanítványaink – részletezte Bálintné Horváth Erika, a zeneiskola fuvolatanára, akinek a zsűri felkészítőtanári különdíjat ítélt oda.

A korrepetítori (zongorakísérői) különdíjat pedig Schárfy Zoltánné Halmos Erika kapott, aki a zeneiskola növendékeit kísérte. - A zongorakísérőnek a legszebb, a leghálásabb a szerepe az ilyen eredmények elérésében, ugyanis a zongorajátékommal kell egy megfelelő keretet adnom ahhoz a szép muzsikához, amin a gyerekek és a felkészítőtanárok sokat dolgoznak – hangsúlyozta.

A fiataloknak is kihívásokban bővelkedett az online tanulás és megmérettetés. Akadt, akit az segített az első helyhez, hogy maga elé képzelte a közönséget. - Igazából az elején ugyanúgy volt a felkészülés, de utána ugye otthon kellett tovább csinálni és online megoldottuk, de nehezebb volt, hogy hetente csak egyszer tudtunk élőben találkozni – mondta el Varga Borbála a zeneiskola növendéke. 

Az oktatásnak, a tehetséggondozásnak is köszönhető, hogy van olyan fiatal, aki az alapfokú művészeti iskolai tanulmányai után mindenképpen zenei pályára szeretne lépni. - Most vagyok nyolcadikos, idén felvételiztem konzervatóriumba Győrbe és Szombathelyre is. Mindkettő helyre felvettek, Győrben fogok továbbtanulni, és mindenképpen szeretnék zenei pályára lépni – mondta el Szarka Ágnes, a HJAMI fuvolista növendéke.

A közös munkának is jelentős szerepe van a kiváló eredményekben, hiszen a szülőknek, a diákoknak, a tanároknak és a zongorakísérőnek is fontos szerepe volt a felkészülésben.

X. Jeney Zoltán Országos Fuvolaverseny döntőjébe az országból 60 fő jutott be, ebből 6 soproni zeneiskolás.

Elért eredmények:

Marth-Kovács Viola 5. hely (Jacsó Erika növendéke)

Csabai Jácinta 4. hely (Jacsó Erika növendéke) 

Dakhlaoui Emna Mária  3. hely (Jacsó Erika növendéke)

Czupy Hanna Katalin 3. hely (Bálintné Horváth Erika növendéke)

Szarka Ágnes 3. hely (Bálintné Horváth Erika növendéke)

Varga Borbála 1. hely (Bálintné Horváth Erika növendéke)

Legnépszerűbb cikkek