| 2018. december. 3. | 1 perc olvasás

Jégbe fagyott hattyút mentettek soproni állatvédők

Soproni állatvédők példás összefogással, rendkívül gyorsan mentettek meg egy hattyút vasárnap délután. A madár könnyen elpusztulhatott volna, ugyanis a Fertő tó jege magába zárta.

A pórul járt madarat egy hölgy vette észre, aki éppen arra sétált a családjával. Mivel már besötétedett, és a levegő egyre fagyosabb lett, a hölgy nem szerette volna otthagyni a madarat, ugyanis az szinte biztosan elpusztult volna a zord időjárásban. Azonban ő nem tudta, hogy mit tegyen – ezért a közösségi médián kért segítséget.  

- Délután négy körül láttam a Facebook-on, amelyben egy hölgy segítséget kért, mivel látott egy hattyút, amelyről úgy hitte, hogy beteg, vagy odafagyott, ugyanis a madár nem mozdult – mondta Bodnár Ágota madármentő. - Én azonnal elindultam Gy. Andreával és H. Lászlóval karöltve, és keresőlámpák segítségével hamar meg is találtuk a fiókát – fűzte hozzá.

A madár azonban túl messze volt a parttól, körülbelül öt méternyire – oda gyalog már veszélyes lett volna bemenni. - Jött egy füles I. Noémitől, hogy vízre tudnánk menni a madárért – mondta Bodnár Ágota, aki komoly segítséget kapott ismerőseitől. - A vízbe B. Gergő evezett be teljes neoprén felszereléssel, az evező segítségével törte a jeget, ami nagyon komoly kihívás volt. Miután Gergő a hattyú közelébe ért, rádobott egy hálót, amelyre kötelet erősített, és azt kidobta a partra. Miután visszaevezett hozzánk, kihúztuk a fiókát – emelte ki a madármentő.  

Ezt követően Ágota megvizsgálta a madarat, aztán hazavitte. Miután a hattyú felmelegedett, és az állapota stabilizálódott, elszállították a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai.  


fotók:facebook

Noémi Iszak

null

Legnépszerűbb cikkek