| 2022. március. 8. | 3 perc olvasás

Jégkorongszakosztállyal bővült a SMAFC

A Soproni Jégtörők is "beállt" a SMAFC nagy védőernyője alá, így az egyetemi sportklub újabb szakosztállyal és több mint százötven sportolóval bővült és gazdagodott.

Találkoztak a szándékok és elképzelések: a Soproni Jégkorong Egyesület biztonságot és tervezhető jövőt, a SMAFC pedig a város sportolóinak minél szélesebb körű egyesítésének lehetőségét kereste. Az egyetemi klub elnöksége így örömmel vette szakosztályainak sorába a jégkorongosokat is. 
- Nagyon örülünk ennek az együttműködésnek, mert nekünk valóban a tervezhetőség most a legfontosabb - mondja Koós Zoltán, a jégkorong szakosztály vezetője. Az utánpótlásban kilencven igazolt játékosáért és közel hatvan felnőtt jégkorongozóért is felel. Utóbbiak ugyan amatőröknek vallják magukat, de másodikak lettek a magyar bajnokságban. 

Forrás: Jégtörők


- Négy edző foglalkozik a különböző korosztályokkal, a sportolóink - éveik számától függetlenül - mind rendkívül elkötelezettek és lelkesek, nálunk csak a jéggel lehetnek problémák. Mondjuk azzal viszont néha baj van - fogalmaz Koós Zoltán. Februárban például négy hét kényszerű kiesés volt a soproni pályán.  Meghibásodott a város tulajdonában lévő hűtőkompresszor, s az sem biztos, hogy megjavítható. A folytatáshoz egy bérelt géppel biztosítják  a jeget még úgy egy hónapig...
- A hazai jeges szezon öt hónap, de mi tíz és fél hónapon át biztosítjuk a száraz mellett a jeges edzéseket is sportolóinknak. Már augusztusban táborokba mennek a csapataink, jellemzően a kőszegi műjégpályára. Év közben is heti egy alkalommal saját busszal utaztatjuk a játékosainkat, ami elég sok szervezési és logisztikai feladattal jár, de hát a jégkoronghoz jégpálya kell. Muszáj ezt megtennünk, de látjuk is ennek az eredményét: olyan csapatokat is sikerül legyőznünk, akiknek saját jégcsarnokuk van. Az utánpótláscsapataink is C csoportokban kezdik a szezont, de a B-ben zárják. Mert jók vagyunk! - mondja büszkén a jégkorong szakosztály vezetője. 

Tíz éve szeretnének Sopronban is jégcsarnokot, hiszen a szezonálisan felállított, sátor védte műjégpálya egyrészt csak a téli hónapokban működik, másrészt sokan osztoznak rajta. A szakosztály számára egy jégcsarnok biztosítaná igazán a fényes jövőt, ehhez pályázni is szeretnének. Addig meg kihasználnak minden más jó lehetőséget...
- Az elmúlt évek pandémiás időszakai nálunk is megnehezítették a munkát, az iskolai  toborzásokat is meghiúsította, de még így is tudtunk 20-30 taggal bővülni. Márciusban szeretnénk vendégül látni a soproni óvodásokat és megmutatni nekik a jégkorong alapjait. Mindig találunk tehetséges gyerekeket, akik miatt érdemes újra és újra jégre menni - zárta Koós Zoltán, immár a SMAFC jégkorong szakosztályának vezetőjeként.
 

Forrás: Jégtörők


Egy kis soproni "jégtörténelem"

A Soproni Korcsolyázó Egylet alig pár évvel a budapesti után 1872-ben alakult meg. Az egyik legrégibb vidéki korcsolyázó egylet, ami 2022-ben ünnepelheti 150. születésnapját. Az első jégpálya a mai Uszoda utcában volt, 1889-ben pedig az Ady Endre úton lévő területen alakították ki a "Bakter" jégpályát, vagy ahogy akkoriban nevezték: jégmezőt. Volt, amikor egy időben több pálya is létezett a városban.  A soproni jégkorong-történelem legendás alakja az a Krasznai Ferenc volt, aki 1950-től nyugdíjazásáig a Széchenyi István Gimnázium testnevelő tanáraként a  Paprétre és a befagyott Tómalomra vitte sportolóit, de a belvárosi gimnázium hátsó udvarán is öntöttek jeget, amit éjszakákon át hizlaltak. Szervezett jégsportélet 2005 óta van  Sopronban, ekkor készült el a sátras mobil jégpálya az aréna mellett. 2012-ben a Soproni Jégkorong SE  TAO beruházásából alakították ki a 40x20 méteres pályát.

 

Legnépszerűbb cikkek