| 2021. február. 5. | 5 perc olvasás

4,3 milliárd forintból szépül tovább a fertődi Esterházy - kastély

Ünnepélyes keretek között tették le a fertődi Eszterházy- kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkövét péntek délután. Egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása a kormányzati támogatással létrejövő beruházásnak köszönhetően, ezáltal a térség turisztikai erejét növelve.

A beruházó és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. általános célja a kiállítás elemeinek továbbfejlesztése és bővítése olyan módon, hogy a műemléképületekhez kapcsolódó történeti értékek megőrzése fenntartható, valamint látogatóbarát legyen. A projekt keretében megvalósul a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti-összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása.

A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmek készülnek például a keleti gránátosház fogadóterébe, valamint az óraszintre, hogy még közelebb hozzák a látogatókhoz az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát. A történeti enteriőrök felújítása és az új szolgáltatások kibővülése után egy egyedülálló és eredeti szépségében pompázó kastély fogadja majd a látogatókat. 

A 4,3 milliárd forint értékű felújítás már elkezdődött, és 2022- ben fejeződik be.

A szigorú járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban megtartott eseményen megjelent Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Szvetlana. Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett továbbá Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Lévai Imre, a ZÁÉV projektvezetője, Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője valamint  Bognár Zoltán fertődi polgármester. Az alapkövet a beszédet és köszöntőt tartó vendégek helyezték el.


fotó: Filep István

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos a helyszínen elmondta: A fertődi Esterházy-kastély fejlesztésének átfogó célja az ország egyik legkiemelkedőbb kultúrtörténeti, művészettörténeti, építészettörténeti értékének turisztikai vonzerejének továbbfejlesztése, erősítése.

A projekt keretében megvalósul az épület legértékesebb, középső tömbjének a komplex műemléki helyreállítása. Jelen projekt érinti – a korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével – a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, valamint a keleti összekötő szárny földszintjét, és az innen induló barokk lépcső helyreállítását. Dr. Virág Zsolt hozzátette: a projekt része továbbá az Óraszint és a Belvedere felújítása.
A földszinti kiállítási terekben – úgy a hercegi, mint a hercegnéi lakosztályokban – Esterházy „Fényes” Miklós korát mutatják be.
A restaurált helyiségekben korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények gazdagítják a kastélybelsőt. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr jelleg, de az összképet tekintve a látogatói élmények modernebb formában jelennek meg. 
A kiállításnak ez a része egyrészt a kastélytörténetet mutatja be, másrészt pedig kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé: megidézi Joseph Haydn alakját, Eszterháza rangos vendégeit az uralkodócsaládból, és felidézi a fényes ünnepségeket. Az épület Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával.
A mai kastély magját 1720 táján kezdték el felépíteni, majd több ízben bővítették. Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, a második ütemre 1774 és 1778 között került sor, míg az épületet a Belvedere kialakításával fejezték be az 1780-as évek közepén.


fotó: Filep István

Az ünnepélyes eseményen Glázer Tamás a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A beruházás közel 4,3 milliárd forintból valósul meg. Általános elvárás az Esterházy-kastély rekonstrukciójával szemben, hogy a lehető legnagyobb hitelességgel és pontossággal végezzék el. A rekonstruálandó helyiségek három csoportba sorolhatók: teljes rekonstrukcióra alkalmas terek, részleges rekonstrukcióra alkalmas terek, illetve - ahol csak írásos források állnak rendelkezésre - igényes belsőépítészeti kialakítással történő megújítás. A rekonstruálható helyiségeket eredeti bútorokkal rendezik be, részben történeti enteriőrként, így a lehető leghitelesebb formában kerül bemutatásra a kastély egykori berendezése.


Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a projekt fő célja az Eszterházy-kastély turisztikai vonzerejének továbbfejlesztése, a kastély közösségi térré formálása, korszerű szolgáltatások kialakítása, integrált látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, végeredményben egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása.


A történeti enteriőrök méltó felújítása után egyedülálló és eredeti szépségében pompázó kastélyrész nyílik meg a látogatók előtt. A fejlesztések eredményeként nem csak a méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az újszerű bemutatási lehetőségekkel, a modern technika eszközeivel a kastély eddig rejtett értékei is bemutathatóvá válnak. Glázer Tamás végezetül hozzátette: a fejlesztéstől elvárt turisztikai cél, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a kastély történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, továbbá csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása. Kiemelt cél, hogy növekedjen az üzleti és szabadidős céllal érkező látogatók, a kastély területén és a desztinációban eltöltött ideje, mellyel párhuzamosan nő a turizmusra fordított kiadásuk, ezáltal a térség turisztikai bevételei.


fotó: Filep István

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a helyszínen úgy fogalmazott : Sopron és környéke kiemelt turisztikai térség, ennek köszönhetően folyamatos és dinamikus turisztikai fejlődés valósul meg. Nagyon büszkék a térség kulturális, valamint építészeti örökségeire. Ezek közül is kiemelkedik a fertődi Esterházy- örökség a maga páratlan történetével. Az országgyűlési képviselő köszönetét fejezi ki Magyarország Kormányának azért, hogy a kastélyt és környékét 2010-óta folyamatosan és kiemelten támogatja.

"A mai a sokadik többmilliárdos támogatás, amellyel újabb előrelépést teszünk azért, hogy élmény és attrakció elemekkel, a legjobb minőségben legyen megismerhető a kastély és környéke. A fejlesztés eredményeképp nem csak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy-család, valamint a barokk-rokokó korszak újszerű perspektívából történő bemutatásával várja az idelátogatókat – mondta Barcza Attila.


fotó: Filep István

Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta: "Társaságunk nevében is köszönetet mondok a Magyar Kormánynak, mint annak a kormánynak, aki folyamatosan érdemben tett és tesz azért, hogy a Eszterházy-kastély rangja szerinti figyelemben részesüljön, a közérdeket szolgálva. Kiemelkedő jelentőségű a jelenleg induló fejlesztés, hiszen az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt."

Az ügyvezető kifejtette: a középrész eddigi, kisebb terjedelmű, de nagyon lényeges horderejű felújítása a kastély négy díszterét és díszlépcsőházát érintette, amely díszterek a jelenleg zajló felújítás időtartama alatt is látogathatóak maradnak.

"A fertődi Esterházy-kastély a 18. században kulturális és szellemi központ volt, célunk a 21. században sem lehet kevesebb - zárta gondolatait Egresitsné Firtl Katalin.


fotó: Filep István

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek