Jelentős fejlesztések valósulnak meg a Soproni Gyógyközpontban

Mintegy 1,8 milliárd Ft kormányzati támogatásban részesült az elmúlt évben a Soproni Gyógyközpont. Az intézmény az elnyert állami, pályázati forrásokból folytatja korábban megkezdett fejlesztési programját. Tovább modernizálódik a betegellátás eszközháttere, valamint különböző infrastrukturális beruházások is történnek.

Az év végi, kórházkonszolidáció keretében meghirdetett 15 milliárd Ft keretösszegű állami pályázaton a Soproni Gyógyközpont 2 projektje is támogatásban részesült, összesen 404.5 millió Ft értékben – tájékoztatta a sajtó képviselőit Dr. Korányi László mb. főigazgató. Kiemelt jelentőségű a Soproni Gyógyközpont és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház együttműködési pályázata – részletezte. 

Sajtótájékoztató a Soproni Gyógyközpontban
Sajtótájékoztató a Soproni Gyógyközpontban
fotó: Leczovics Zsolt

Az onkodiagnosztika területén megvalósul a két intézmény digitális képi diagnosztikai rendszerének összekapcsolása, az archiválás teljessé tétele. A kardiológiai ellátás terén a Várisi úti Rehabilitációs Intézet hotel szolgáltatásait fejlesztik a pályázat keretében. Felújítják a kórtermeket, vizesblokkokat, kiszolgáló helyiségeket, illetve megtörténik a hőellátás korszerűsítése is. Az angiológiai és érsebészeti profil erősítése érdekében az érsebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközhátteret is modernizálják.

A két kórház hatékonyabb együttműködése hosszú távon is biztosítja a még magasabb szintű betegellátást. A párhuzamos vizsgálatok számának csökkentése rövidíti a betegutakat – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Korányi László mb. főigazgató
Dr. Korányi László mb. főigazgató
fotó: Leczovics Zsolt

A Soproni Gyógyközpont másik nyertes pályázata lehetővé teszi a síktextil állomány 2/3-ának cseréjét, 3500 garnitúra (paplan- és párnahuzat, lepedő), valamint további 700 db lepedő beszerzését – egészítette ki az elhangzottakat Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató.  A magasabb minőségű és alacsonyabb súlyú textília alkalmazása egyrészt javítja a betegek komfortkörülményeit, másrészt csökkenti a mosatási költségeket. A síktextíliák nyomon követését chip rendszer segíti a jövőben, mellyel megvalósítható a pontos leltározás és elszámolás. 

Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató
Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató
fotó: Leczovics Zsolt

A pályázati források mellett az állami költségvetésből további 361,5 millió Ft-os működési támogatás segítette a beszállítói számlák rendezését az elmúlt évben- tette hozzá a gazdasági igazgató. Az egyéb pályázati forrásokra kitérve elmondta, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében - összesen 332 millió Ft értékben - nyújtott be nyertes pályázatokat az intézmény. Megtörténik a Nővérszálló épületének felújítása, emellett napelemes kiserőművet és 1584 db napelemes modult állítanak fel, melytől éves szinten mintegy 8,5%-os energia-megtakarítást várnak.

Ezenkívül a Soproni Gyógyközpont mintegy 52 millió Ft értékben részesült állami vis maior támogatásban, mely forrásból energiahatékonyságot fokozó, infrastrukturális beruházásokat hajtott végre (pl. távhővezeték cseréje, gyógyvíztároló rendszer felújítása, fűtéskorszerűsítés). 

Jelentős előrelépést hozott a tavaly elindított, kormányzati egészségügyi béremelési program, melynek következtében a Soproni Gyógyközpont 951 munkatársa részesül 2016 szeptemberétől megemelt illetményben. Az elmúlt évben 630 millió Ft állami támogatás érkezett az ágazati béremelés, a munkabért terhelő járulékok, valamint a mozgóbér elemek fedezetére. A rezidens ösztöndíj programon belül hiányszakmás támogatásra további 28 millió Ft érkezett az intézménybe. – fejtette ki Kozmáné Farkas Katalin.

Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő
Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő
fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, a Parlament Népjóléti Bizottságának tagja a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az egészségügy rendszerszintű átalakításának eredményei helyben is érezhetők, ez tükröződik a megvalósuló fejlesztésekben is. Az Egészséges Magyarország 2014-2020 program stratégiai céljai (alapellátás megerősítése, népegészségügyi programok finanszírozása, insfratrukturális és E-egészségügyi fejlesztések, humánerőforrás stabilizálása) elérésében komoly lépéseket tett a kormányzat.

A részletekre kitérve elmondta: az egyik legnagyobb előrelépést az ágazati béremelési program jelenti, melynek következtében 2012-2019 között átlagosan 200%-kal nőnek a szakdolgozói bérek (az alapbér és az alapbérhez kötött, úgynevezett mozgó bér növekedése alapján), míg a szakorvosi és szakgyógyszerészi bér 2012-2017 között szintén átlagosan 200%-kal emelkedik (az alapbér és az alapbérhez kötött mozgó bér növekedése alapján). A 2012-ben elindított rezidens ösztöndíj programok keretében, havonta további 100.000 – 200.000 Ft-hoz juthatnak a szakorvosjelöltek.

Az egészségügyi intézmények működésében nagy segítséget jelent a folyamatos konszolidációs támogatás és az elmúlt évben történt 20%-os alapdíjemelés is. Az alapellátás megerősítését pedig a finanszírozás 53%-os emelése szolgálja – hangsúlyozta.

Sajtótájékoztató a Soproni Gyógyközpontban
Sajtótájékoztató a Soproni Gyógyközpontban
fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Molnár Ágnes kifejtette: 2012 óta a kormányzat 12 milliárd Ft extra forrást biztosított a várólisták csökkentésére, mely program 2017-ben is folytatódik; további 5 milliárd forintot különítettek el e célra. A Soproni Gyógyközpont 2016-ban 52 millió Ft-os támogatást kapott a várólisták lefaragására, ebből a tervezett műtéteken felül további 80 csípő- és térdprotézis beültetést tudtak elvégezni. 

Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő kiemelte: az Egészségbiztosítási Alapra szánt költségvetési forrás 2010 óta összességében 40%-al emelkedett, 2017-ben 2059 milliárd forint egészségügyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre, mely összeg kiegészül az ágazati béremelésekre fordított további 82 milliárd forinttal.  

Legnépszerűbb cikkek