| 2023. december. 13. | 2 perc olvasás

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Győr-Moson-Sopron vármegyei flottájában

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Győr-Moson-Sopron vármegyében: 14 új jármű októberben és novemberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente több mint 8,3 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és több mint fél évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

A Volánbusz 2018 óta Győr-Moson-Sopron vármegye 385 darabos állományának már több mint egyharmadát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén nyárig 122 új autóbusz érkezett a flottába, mely októberben és novemberben tovább frissült újabb 14 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 3,6 százaléka megújult, átlagéletkora 11,5 évről 11 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke egymilliárd forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁNcsoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság.

fotó: Volánbusz 

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Győr-Moson-Sopron vármegyében 675 autóbusz-vezető mintegy 160 helyi és 170 helyközi vonalon szállítja az utasokat.

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Győr-Moson-Sopron vármegyébe érkező 14 autóbusz közül 4 darab a mosonmagyaróvári telephely állományába került és a Mosonmagyaróvár–Ásványráró–Győr, Mosonmagyaróvár– Öttevény–Győr, Mosonmagyaróvár–Máriakálnok–Ásványráró, Mosonmagyaróvár– Darnózseli–Ásványráró, Mosonmagyaróvár–Lipót–Hédervár, Mosonmagyaróvár– Jánossomorja–Várbalog, Győr–Csorna, Csorna–Mosonmagyaróvár, Mosonmagyaróvár– Öttevény–Győr, Mosonmagyaróvár–Lipót–Hédervár, Mosonmagyaróvár–Mosonszolnok vonalakon szállítja az utasokat. A győri telephelyre érkezett 3 jármű Győrből Bakonyszentlászlóra, Nagyszentjánosra, Felpécre, Ravazdra, Győrújbaráthegyre, Lébénybe, Rábaszentmiklósra, Sokorópátkára, Mezőörsre és Pannonhalmára közlekedő viszonylatokon állt forgalomba.

Sopron térségében szintén 3 új járművel találkozhatnak az utasok a Sopronból Fertődre, Agyagosszergénybe, Röjtökmuzsajra, Fertőszentmiklósra, Sopronhorpácsra, Fertőrákosra, Lövőre közlekedő vonalakon.

További 3 autóbusz a kapuvári telephelyre érkezett a Kapuvár–Győr–Sopron, Győr–Fertőd, Győr–Fertőd–Sopron, Sopron–Harka, Kapuvár– Mosonmagyaróvár, Kapuvár–Répcelak, Kapuvár–Fertőd, Kapuvár–Rábakecöl viszonylatokra, egy jármű pedig Csorna térségében, a Csorna–Bősárkány–Enese–Győr, Csorna–Bősárkány– Lébény–Győr, Csorna–Bősárkány–Földsziget, Bősárkány–Enese–Győr, Csorna–Bősárkány– Lébény–Győr vonalakon teljesít szolgálatot.

Borítókép; Volánbusz 

Legnépszerűbb cikkek