| 2021. április. 15. | 2 perc olvasás

Jelentős kormányzati támogatással fejlődhet a Soproni Egyetem

Az új struktúrában és új lendülettel működő Soproni Egyetem jövőjéről egyeztetett prof. dr. Fábián Attila rektor és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A megbeszélésen elhangzott, hogy akkor érhetnek el komoly eredményeket, ha összehangolják az egyetem és a város fejlesztési stratégiáját. A modernizálás mellet a hagyományok megőrzése is fontos részét képezi a jövőnek.

A magyar kormány támogatásával hamarosan infrastrukturális és tartalmi fejlesztések indulhatnak el a Soproni Egyetemen. Ennek részleteiről is egyeztetett az intézmény rektora és a térség országgyűlési képviselője. Elhangzott, hogy a támogatás révén 21. századi környezetben 21. századi tartalommal tudják megtölteni a Soproni Egyetemet.

„Egy város vagy egy egyetem fejlődésében akkor érhetünk el igazán eredményeket, hogyha a két fejlesztési stratégiát össze hangoljuk: együtt fejlődik a város és az intézmény, hiszen elképzelhetetlen egymás nélkül a kettő. Olyan infrastrukturális fejlesztések következnek, amik egyebek mellett szolgálják a fenntartható fejlődést, így az épületeink energiatakarékosságát és optimalizálását alakítják ki. Olyan képzési tartalmakat szeretnénk mindezt megtölteni, amellyel egyrészt az európai klíma stratégiának másodsorban Magyarország klíma stratégiájának is meg tudunk felelni. Egy kiemelkedő tudású és kiemelkedő szellemiségű egyetemet szeretnénk építeni” -emelte ki a találkozó alkalmával prof. dr. Fábián Attila rektor.

Prof. Dr. Fábián Attila és Barcza Attila egyeztetése
Prof. Dr. Fábián Attila és Barcza Attila egyeztetése
Fotó Griechisch Tamás

A megbeszélésen Barcza Attila kiemelte, mivel a Soproni Egyetem önálló intézmény és új alapítványi formában működik, soha nem látott mértékű források érkeznek az egyetemhez.

„Az a cél, hogy a jövő egyeteme épüljön meg Sopronban, ami egy igazi zöld szemlélet tükröz. Tudjuk azt, hogy az erdőmérnöki és faipari képzés egy kuriózum Magyarországon, ennek a teljes stratégiai és minőségi fejlesztése zajlik. Az együttműködés és a fejlesztés nyertesei a hallgatók lesznek minden területen” – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

A kétoldalú eszmecserén elhangzott, hogy az új fejlesztési stratégia, mind a négy karra koncentrál. A Soproni Egyetem jövője szempontjából a legfontosabb, hogy egy olyan közösség épüljön és fejlődjön, amely alkotórésze lesz a városnak és a város fejlődésének. A modernizáció mellett a selmeci hagyományok megőrzése is fontos cél a Soproni Egyetemen.


Fotó:Griechisch Tamás

A találkozóról ideó is készült:

Legnépszerűbb cikkek