| 2019. június. 4. | 1 perc olvasás

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban!

Egy szén-monoxid-érzékelő jelzésére riasztották a város hivatásos tűzoltóit hétfő délután Sopronba a Borsmonostori utca egyik második emeleti lakásába.

A lakók nem panaszkodtak rosszullétre. A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták kismértékben a mérgező gáz jelenlétét a fürdőszobában, ezért kizárták a lakást a gázszolgáltatásból.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

- A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

- A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

- A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

Borítókép: illusztráció; Forrás: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek