| 2017. március. 17. | 1 perc olvasás

Jereb Botond sorsokat kutat

Jereb Boti életszemlélete sze­­rint minél több dologban ki kell próbálnunk magunkat ahhoz, hogy rájöjjünk, miben vagyunk igazán jók. A fiú már a Fenyő téri ál­­­talános iskolában elkezdte tesz­­telni a tudását.


Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a történelem és a biológia az erőssége, de indult fizika- és szépkiejtési versenyen is, sőt A Négyszögletű Kerek Erdő Bruckner Szigfridjeként osztályával megnyerte a városi „Ki mit tud?”-ot.


Boti jelenleg a Széchenyi István Gimnázium 11. reál tagozatos osztályába jár, és változatlan benne a versenyszellem. Még kilencedikesként tagja volt a Magyarország Nagy Háborúja című középiskolai hadtörténeti versenyen első helyezést elért csapatnak. Egy másik csapattal megnyert egy Centropa-társaság ál­­­tal kiírt pályázatot, valamint a Politikatudományi Alapítvány és Intézet által megrende­zett Hadszíntér és hát­­­­ország cí­­mű versenyt.

Jereb Botond
Jereb Botond
fotó: Németh Péter

– A pályázatra öt–hat perces kisfilmet kellett készítenünk, amelyben holokauszt-túlélők sorsát mutatjuk be – meséli Bo­­ti. – Mély benyomást tett rám a Le­­derer Gertruddal való beszélgetés, aki a borzalmak közepette életét vesztett Boros Liánával való barátságáról mesélt nekünk. Az ő történetükön keresztül mu­­tattuk be, mi zajlott Sopronban a ’40-es években. Filmünket a Sop­­­­ron TV is levetítette.

Boti teljes erőbedobással vesz részt a gimnázium közösségi éle­­­­­­­­tében: a diákönkormányzat tagjaként segít a fecskenap megszervezésében, az idei diáknapon ő képviselte a zsűriben a 11. évfolyamot. Azt még nem dön­­­­­tötte el, hogy történész lesz-e vagy orvos, apai felmenői között ugyanis 17-en választották hivatásnak a gyó­­gyítást. Boti szabadidejében horgászik és olvas.

– Nem állnak közel hozzám a ma­­napság felkapott vám­­pír- és fantasy regények – fejezi be a fiú. – A szépirodalmat, különösen a tör­­­­­ténelmi regényeket részesítem előnyben, gyakran tanulmányozom a szakirodalmat is. Kedvenc művem a Háború és béke.​

Az említett film itt is megtekinthető: 

Legnépszerűbb cikkek