Jó szerencsét! – A bányászokról emlékeztek meg Görbehalmon

1951-től kezdődően szeptember első vasárnapja bányásznap – ennek szellemében Görbehalmon is fejet hajtottak a Sopron környéki bányászokra emlékezve, akik becses, időtálló értékeket teremtettek fáradtságos munkájuk által.

A hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezett ünnepséget Szigethi Sándor magángyűjteményét bemutató múzeumának udvarán, illetve annak környékén rendezték meg. Az ünnepséget a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsüléseként szervezik minden esztendőben. A résztvevők felidézték a brennbergbányai múltat, amikor is több mint kétszáz éven keresztül termelték ki a minőségi szenet, ezzel meghatározva az akkori időkben Görbehalom és Brennbergbánya mindennapi munkáját és életét.

„Sopron számtalan kulturális értékkel és hagyománnyal rendelkezik. Görbehalom és Brennbergbánya komoly bányászmúlttal rendelkezik, ezért fontos feladatunk, hogy ezeket az értékeket ápoljuk és megismertessük a fiatalokkal. A bányászmúlt és a német kulturális gyökerek felelevenítése is fontos feladatunk. A Görbehalmi Bányászmúzeumban a látogatók megismerhetik a település gazdag kulturális életét” – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. 


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: a bányászközösség a koronavírus-járvány alatt is összetartóan, egymást segítve folytatta tevékenységét. 

Az eseményen  dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke és dr. Szemán Attila, a soproni Központi Bányászati Múzeum főmuzeológusa is kiemelte a bányászati hagyományok őrzésének fontosságát.

„A Görbehalmi Bányászmúzeumban tizenkettedik alkalommal gyűltünk össze a hagyományok ápolására és közösség építésére. A bányászat központi szerepet töltött be a környék életében, ezért fontos, hogy méltó módon tisztelegjünk a letűnt bányászok hősiessége előtt” – hangsúlyozta Szigethi Sándor, a Görbehalmi Bányászmúzeum tulajdonosa.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen Stöckert Tamás és Mágel Ágost önkormányzati képviselők is részt vettek. A program végén a résztvevők megkoszorúzták a Szigethi Sándor bányászati gyűjteményének otthont adó udvaron álló Szent Borbál-szobrot.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek