| 2019. március. 1. | 3 perc olvasás

Jó ütemben halad a Szent Mihály templom felújítása

A belső terek megújítása zajlik a Szent Mihály templomban. Az októberben elkezdett rekonstrukció jelenlegi állapotát mutatták be a sajtó képviselőinek pénteken. A közel 3 milliárd forintos fejlesztést Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győri Egyházmegye konzorciuma valósítja meg.

Sajtóbejárást tartottak a Szent Mihály templomban, hogy megmutassák a lakosságnak, hol tart a felújítási projekt. A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián tanácsnok és Horváth Imre városplébános is.

A régészeti feltárások során több eddig nem ismert részlet került elő a vakolatok és különböző tárgyak takarásából. - Gondoskodunk ezeknek az emlékeknek a megőrzéséről, ugyanis olyan értéket képviselnek, hogy mindenképpen meg kell azokat mutatni a közönségnek – emelte ki a rendezvény során Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki hozzáfűzte: mindezek nem befolyásolják a felújítás eredeti koncepcióját. Az sem kizárható, hogy még kerülnek elő érdekességek, hiszen továbbra is folyamatosan zajlanak a belső tárgyak restaurálási műhelymunkái és a falkutatások is.

A régészeti feltárásokkal párhuzamban a műszaki fejlesztések kiépítésén dolgoznak a szakemberek. Dr. Fodor Tamás kiemelte, hogy a munkálatok a tervek szerint folynak. - A megújítás nem csupán esztétikai értelemben jelent nagy változást, a gyönyörű belső tereket korszerű világítás teljesebbé teszi, kiemeli – hangsúlyozta a polgármester. - Így ha felújítás elkészül, sokkal különlegesebb élményben lesz részünk. A munkálatok jó ütemben zajlanak, jelenleg a belső tereken dolgoztak a szakemberek. Ennek eredményeként elkészült a falszigetelések nagy része, megtörtént a közművek kiépítése, a szentély, a sekrestye és a Sekrestyésház új burkolati rétegrendjének ágyazata. Mindezek mellett elkészült az alap-megerősítés, és az elektromos alapszereléseknek is a végére értek a szakemberek. Már megkezdődött a sekrestye feletti tető átalakítása - fejtette ki.

A rekonstrukciós munkák részletes leírása:

1. A templom teljes külső és belső felújítása, a kulturális, idegenforgalmi szerepének növelése.

2. A szomszédos, szintén műemléki védettségű Sekrestyésház felújítása, átalakítása, benne turisztikai céllal kiállító tér és kávézó kialakítása.

3. A templomkert megújítása a kerítés felújításával, növénytelepítéssel, burkolati és kertépítési munkával, kőelemek restaurálásával, valamint a templom előtti járdaszakasz és parkolók felújítása.

A 13. században épült Szent Mihály-templom felújítása során megújul a templom tetőzete, a kőfelületek felújítása mellett sor kerül a vakolatok felfrissítésére is. A toronyban visszakerül a korábban elbontott gótikus kő-ablak, a jelenlegi külső rézlemez lamellák a kőkeret mögé kerülnek. Teljes egészében új lábazatot kap az épület, a falakat vízszigetelik.

A templom felújításának része a templomi berendezések, a karzat, a díszítőfestések és falképek, csillárok restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak helyreállítása, restaurálása, megújul a karzaton levő orgona is. A sekrestyében vizesblokk épül. Teljes egészében megújul az elektromos hálózat, új, korszerű világítást kap a templom, és audiovizuális berendezések beépítésére is sor kerül. A fejlesztéseknek köszönhetően a templom kulturális, közösségi funkciók ellátására is alkalmassá válik köszönhetően a kiváló akusztikának. 

A templomkertben megtörténik a burkolatok, lépcsők felújítása, a stációk restaurálása. Új sétautak és térvilágítás készül. A templom előtti járda új természetes kőburkolatot kap, megújulnak a parkolók és a templom kerítése. Az utcán és a templomkertben növények, fák telepítésével szépül meg a templom környezete.

A Sekrestyésház átalakításával, bővítésével a kiállítóterek mellett a látogatók fogadására alkalmas kulturális kávézó, ajándékbolt, valamint egy kisebb rendezvényterem kerül kialakításra. Megtörténik a falak, födémek megerősítése, a falak utólagos szigetelése. Új tetőszerkezetet készül, korszerű elektromos és fűtési rendszer és audiovizuális hálózat kerül kiépítésre. Új vizesblokkok, közmű hálózat épül.

A templom, a templomkert és a Sekrestyésház műemlékvédelmi szempontok alapján történő külső és belső felújítása mellett új turisztikai, kultúrtörténeti attrakciók létrehozása is szerepel a programban. A fejlesztés a Templom szakrális, vallási terének látnivalóit, történetét és a Szent Mihály domb környezetében élők múltját mutatja be a meglévő templomi berendezési tárgyak, műtárgyak és interaktív eszközök segítségével.

A templom egyedülálló belső tere lehetőséget ad komolyzenei rendezvények színvonalas lebonyolítására is.

Legnépszerűbb cikkek