| 2019. szeptember. 2. | 3 perc olvasás

Jobb felszerelés és hős civilek segítik a mentősök munkáját

Míg 2016 első fél évében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első felében már 1009 ilyen esetet regisztráltak – közölte az Országos Mentőszolgálat az MTI-vel. A soproni helyzet is rímel erre: a helyi mentősök tapasztalatai szerint ez a javuló felszereltség mellett a hősiesebb civileknek is köszönhető.

- Az egyik felszerelés, amelyet az újraélesztés során tudunk használni, a defibrillátor monitor. Számtalan paraméter mellett ez alkalmazható vérnyomásmérésre, EKG készítésre. Illetve alkalmazni tudjuk, mint manuális defribillátort, az operátora irányítja az EKG kép alapján – kezdte így az új, korszerű eszközök bemutatását Dr. Varga Eszter, a Soproni Mentőállomás oxiológusa. - Mellette találhatóak az infúziós pumpák, amelyeket akkor tudunk használni, ha sikeres volt az újraélesztés és a keringés újraindult. Ekkor tudunk vele olyan gyógyszert adagolni, amelyet folyamatosan, hosszú távon kell a szervezetbe juttatni. Ezek új készülékek, most kapta őket az Országos Mentőszolgálat – fűzte hozzá.

Az oxyológus úgy látja: a mentősök technikai feltételei az elmúlt években folyamatosan javultak Sopronban is. - Sok eszközünk az elmúlt években is adott volt, mint például a gyógyszeres pumpák és a monitorok. De ezeknek is folyamatosan javul a minősége és korszerűbbek is lesznek – emelte ki Dr. Varga Eszter. - Teljesen új eszköz viszont a mellkaskomprimáló, amelyből a Soproni Mentőállomás is kapott. Ez azért fontos, mert eddig csak kézi erővel tudtuk a mellkast nyomni, tehát egy embernek mindig az újraélesztendő személy mellett kellett térdelnie. Ha pedig ezt az eszközt felszereljük, ugyanazzal az erővel és mélységgel képes végezni az újraélesztés, mint egy szakképzett személy, így egy kéz felszabadul – fejtette ki.

A szakértők szerint a laikusok szerepe is nagyon fontos egy rosszullét esetén: a bátorság és a gyorsaság életet menthet. - Az első dolog, hogy nem szabad elsétálnunk senki mellett, aki rosszul van – szögezte le az oxyológus. - Az Országos Mentőszolgálat is komoly hangsúlyt fektet a laikusok oktatására, motiválására. Ilyen például a Hősképző program, de fontos megemlíteni a különböző applikációkat is. Az egyik legnépszerűbb a Szív City. Amennyiben egy olyan ember regisztrál erre, aki tud újraéleszteni, akkor ha rosszullétet jelentenek be a közelébe, a program automatikusan odairányítja. Az OMSZ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a civileket hatékonyan segítsék az újraélesztési protokollok alapján, telefonos vezényléssel.  

Ha képzett az újraélesztést végző személy, akkor így egy teljes protokollt elvégezhet, lélegeztetéssel, mellkaskompresszióval együtt. Ha pedig nem, a telefonos segítség elmagyarázza neki az alapokat, és utána csak azt várják el a laikusoktól, hogy pótolják a kieső szívpumpa-funkciót. - Ezzel komoly esélyt adnak a bajba jutottaknak és a mentősöknek egyaránt – szögezte le a szakorvos. - Ha a keringés nem áll meg, vagy csak kicsit szünetel, nagyobb esélye van a mentősöknek arra, hogy még olyan ritmust találjanak, amivel könnyebben, hatékonyabban lehet folytatni az újraélesztést – vázolta fel a szakértő, aki hozzáfűzte: szervek és a szövetek sajnos nem bírák a végtelenségig az oxigénhiányt.

A laikus újraélesztők segítségnyújtását nagyban megkönnyítik a különböző forgalmas helyeken, például közintézményekben, vasútállomásokon kihelyezett félautomata defibrillátorok. Sopronban mintegy 10 ilyen készülék található – a Szív City alkalmazás baj esetén értesítést küld arról, hogy hol van legközelebb ilyen készülék. Ezeknek a gépeknek a használata egyszerű, felbontás után hangutasításokkal részletesen elmagyarázzák, hogy mi legyen a következő lépés.

A Soproni Mentőállomáson dolgozók bevallása szerint az utóbbi időszakban Sopronban és környékén is javultak az újraélesztés feltételei. - A technikai feltételek mindenképpen jobbak lettek, az emberek hozzáállása pedig apránként, de folyamatosan javul. Most már nem mennek el olyan nagy arányban a rosszul lévő emberek mellett, oda mernek menni hozzájuk és segítséget is hívnak – tudtuk meg Dr. Varga Esztertől.  

Legnépszerűbb cikkek