| 2024. február. 26. | 3 perc olvasás

Jókai Mór unokaöccse alkotta meg a világűrben fogyasztható élelmiszereket

Tudta, hogy Jókai Mór (Ásvai Jókay Móric) unokaöccse, Jókay-Ihász Lajos a világűrben fogyasztható élelmiszerek megalkotója?

Jókay-Ihász Lajos (Budapest, 1924. április 19. – Chicago, 1993) mezőgazdász, élelmiszeripari kutató, a Food and Container Institute for the Armed Forces, USA (az amerikai hadsereg élelmiszer-kísérleti intézete) kutatója az első, amerikai űrhajósok számára kifejlesztett, világűrben fogyasztható élelmiszerek megalkotója. Gyerekkorának nagy részét a Bakony és a Sokorói-dombság találkozásánál fekvő Hathalompusztán töltötte. A híres Pápai Református Kollégiumban érettségizett.

Felsőfokú tanulmányait 1942-ben kezdte meg Mosonmagyaróvárott a Magyar Királyi Mezőgazdasági Főiskolán, ahol évfolyamtársa volt többek között a szintén az USA-ban letelepedett üzletember, Goldschmied László, az ILFC alapítója és vezetője, aki Leslie Gonda néven azon három magyar származású személy közt szerepelt, akik bekerültek a Forbes magazin világ leggazdagabb embereit számba vevő listájára.

A II. világháborúban menekülve a nemzeti szocialisták (németek) és a nemzetközi szocialisták (szovjetek) elől lóháton szökött át Ausztriába, onnan egészen Németországig jutott, majd onnét az Egyesült Államokba emigrált, egyetemi tanulmányait is ott fejezte be.

A diploma megszerzése után Chicagóban vállalt kutatói állást az amerikai hadsereg élelmiszer-kísérleti intézetében, a Food and Container Institute for the Armed Forces-ban. Feladata a világűrben is fogyasztható élelmiszerek előállítása volt, kutatásait siker koronázta: az egyik első amerikai asztronauta, John Glenn már az általa kifejlesztett élelemmel hagyta el a Földet.

1958-ban megalakult a NASA. Az emberes űrrepülések egyik problémája az űrhajósok étkeztetése volt, és Jókay-Ihász bekerült abba a csapatba, amelyik az űrételeket fejlesztette – sőt, ő konkrétan John Glenn űrhajós menüjéért felelt.

Glenn volt az első amerikai, aki egy Mercury űrkabinban megkerülte a Földet. 1962-es útja volt az első hosszabb misszió (majdnem ötórás volt, míg a korábbi Mercury-repülések bő negyedóráig tartottak), így nála merült fel először az étkezés problémája.

A magyar kutató főleg fagyasztva szárításos eljárással (liofilizálással) kísérletezett, pasztillákat és tubusos ételeket állított elő, például malátás tejportablettákat, amelyek gyors energiapótlást jelentettek az űrhajósoknak.Jókay-Ihász számos, űrétellel kapcsolatos szabadalmat jegyeztetett be az Amerikai Egyesült Államokban.

Több szabadalmat is jegyzett, az általa kifejlesztett élelmiszereket a Gemini és Mercury űrkutatói is szeretettel fogyasztották, s az amerikai hadsereg „túlélő” felszereléséhez tartoznak azóta is.

Később, a hatvanas-hetvenes években a chicagoi G.D. Searle (később Monsanto) gyógyszerkutató cég munkatársaként bábáskodott a „műcukor” (Aszpartám vagy nutrasweet neveken ismert vegyület) felfedezésénél, illetve annak üdítőitalokban és egyéb élelmiszerekben való sikeres felhasználásában tett fontos lépéseket. A szénsavas üdítőitalokban az ő kutatásai alapján használják napjainkban is a „műcukrot”.

Jókay-Ihász Lajos (balra) végül világhírű kutató lett az Egyesült Államokban

Fotó: jokay.hu

Az egykori óvári gazdász 1993-ban Chicagóban hunyt el, földi maradványait Magyarországon, Hathalmon helyezték örök nyugalomra. Fia írja megemlékezésében: „ott, ahol nevelkedett, ahova gyermekkori emlékei fűzték, ahol a háború előtt igazán otthon volt. A kriptánál az egyházi szertartást Kövy Zsolt református lelkész, a Jókai Kör alelnöke végezte, a magyarországi barátok és ismerősök nevében Huszár János, a Jókai Kör főtitkára búcsúztatta. Így hamvai valóban hazatértek, hiszen bárhova sodorta az élet, lelkileg mindig Hathalom és Pápa között élt.”

Az Egyesült Államokban született három gyermeke közül ketten, s a nyolc unokája közül hatan Budapesten élnek. Majdnem 70 évvel a menekülés után a család élete újra Magyarországon folytatódott.

Forrás: Jókay-Ihász Lajos, a világűrben fogyasztható élelmiszerek megalkotója. :: DB56 (webnode.hu)

JÓKAI MÓR ROKONÁNAK ÉTELEIT ETTÉK AZ ŰRBEN AZ AMERIKAI ASZTRONAUT HYPERLINK "https://www.ujsagmuzeum.hu/jokay-ihasz-lajos/"ÁK - Újságmúzeum (ujsagmuzeum.hu)

https://jokay.hu/dokumentumfilm-jokay-lajosrol/

5 perc Jokay Lajosrol - YouTube

"https://inno-anno.blog.hu/2020/10/01/a_magyar_aki_urhajosok_menujeert_felelt"ósok menüjéért felelt - Inno-anno (blog.hu)

Címkék: Tudtat

Legnépszerűbb cikkek