| 2019. szeptember. 5. | 2 perc olvasás

Jól haladnak a munkálatok a Szent Mihály-templomban

2020 őszére elkészül a Szent Mihály-templom és Sekrestyésház felújítása – hangzott el csütörtökön a sajtónyilvános bejáráson. Hazánk legrégebbi gótikus temploma és a hozzá tartozó Sekrestyésház több, mint 3 milliárd forintból újul meg.

A Szent Mihály-templom rekonstrukciós munkálatai három fő területre koncentrálódnak: a templom külső és belső teljes felújítását, a szomszédos sekrestyésház felújítását és a templomkert megújítását foglalja magában, a kerítés felújításával, növénytelepítéssel, burkolati és kertépítési munkákkal. A beruházás a Modern Városok Program Belváros programjának és a Területfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A 13. században épült Szent Mihály-templom felújítása során megújul a templom tetőzete, a kőfelületek felújítása mellett sor kerül a vakolatok frissítésére is. A toronyban visszakerül a korábban elbontott gótikus kő-ablak, a jelenlegi külső rézlemez lamellák a kőkeret mögé kerülnek. Teljes egészében új lábazatot kap az épület, a falakat vízszigetelik is. A templom felújításának része a templomi berendezések, a karzat, a díszítőfestések és falképek, csillárok restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak helyreállítása, restaurálása, és megújul a karzaton levő orgona is. A sekrestyében vizesblokk épül. Teljes egészében megújul az elektromos hálózat, új, korszerű világítást kap a templom, és audiovizuális berendezések beépítésére is sor kerül. A fejlesztéseknek köszönhetően a templom kulturális, közösségi funkciók ellátására is alkalmassá válik, köszönhetően a kiváló akusztikának. A templomkertben megtörténik a burkolatok, lépcsők felújítása, a stációk restaurálása. Új sétautak és térvilágítás készül. A templom előtti járda új, természetes kőburkolatot kap, megújulnak a parkolók és a templom kerítése. Az utcán és a templomkertben növények, fák telepítésével szépül meg a templom környezete. 


fotó: Griechisch Tamás

A Szent Mihály-templom és Sekrestyésház munkálatait sajtónyilvános bejáráson mutatta be Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok, és Horváth Imre, városplébános. A polgármester az eseményen kiemelte: a tervek szerint haladnak a munkák, és egy év múlva átadhatják a templomot a nagyközönségnek. Hozzátette: a megújult Szent Mihály-templom városunk egyik ékköve lesz.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián, városfejlesztési tanácsnok az eseményen elmondta: a templom egy turisztikai attrakció lesz a városban, hiszen a Sekrestyésházban egy fogadóközpontot és kávézót alakítanak majd ki. A városi tanácsnok hozzátette: az itt élők türelmét és megértését kérik a munkálatok ideje alatt.


fotó: Griechisch Tamás

Horváth Imre, városplébános portálunk kérdésére hangsúlyozta: a Szent Mihály-templom eddig is fontos szerepet töltött be a város katolikus közösségének életében, és a felújítás után a régi pompájában ragyoghat, aminek a hívek is örülnek.

Horváth Imre, városplébános (b)
Horváth Imre, városplébános (b)
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek